Osjetili dah slobode nakon dvije godine

Stanovnicima Manbidža je bilo zabranjeno da budu obrijani i da puše, dok su žene morale da nose nikab
73 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2016. 19:55h

Stanovnici sjevernog sirijskog grada Manbidž proslavljali su novostečenu slobodu nakon što su oslobođeni od vladavine takozvane Islamske države. Oni su izašli na ulice grada uživajući u osnovnim slobodama koje su im bile uskraćene dvije godine, uključujući i brijanje i pušenje.

Arapski i kurdski borci, uz podršku Sjedinjenih Država, borili su se 73 dana kako bi istjerali ID iz Manbidža, koji se nalazi nadomak sirijske granice. Dvije hiljade civila koje su ekstremisti koristili kao ljudski štit takođe su oslobođeni.

Reporter novinske agencije Rojters razgovarao je sa jednim stanovnikom Manbidža koji je opisao mjesto gdje su ljudima otkidali glave.

"Otkidali su glave često, a kao razlog navodili da ta osoba ne vjeruje u Boga. Sve to je nepravda”, kazao je on.

"Srećna sam i osjećam se kao da je ovo san. Ne mogu da vjerujem, ne mogu da vjerujem. Niko nije vidio ono što sam ja vidjela”, kazala je jedna žena.

Druga žena zahvalila se borcima koji su ih oslobodili:

"Vi ste naša djeca, vi ste naši heroji, vi ste krv našeg srca, vi ste naše oči. Odlazi Daeš”.

Sirijske demokratske snage (SDF) sada su zauzele grad nakon odlaska i posljednje preostale grupe ekstremista koji su se bili zabarikadirali u gradu. Operacija u Manbidžu u kojoj su američke specijalne snage odigrale značajnu ulogu na kopnu, predstavlja najambicioznije napredovanje ove grupe u Siriji od kako su SAD započele vojnu kampanju protiv ID prije dvije godine.

Koalicija SDF uključuje snažnu kurdsku miliciju YPG, koju smatra ogrankom Kurdske radničke partije (PKK), pobunjeničke grupe tursko-kurdske koja se zalaže za autonomiju.

Putevi kroz Manbidž su bili ključni za sposobnost boraca ID da se kreći i da prebacuju oružje i zalihe unutar i izvan Sirije.

Putevi do drugog sirijskog grada koji je pod kontrolom ID i Rake, prolazili su kroz ovaj grad, navodi BBC. Prema tvrdnjama Sirijske opservatorije za ljudska prava, koja iz Britanije prati konflikt, oko 500 automobila napustilo je Manbidž sa civilima i pripadnicima ID.

Oni su se uputili prema sjeveroistoku ka Džarablusu, gradu pod kontrolom ID na turskoj granici.

Kurdska milicija tvrdi da je njihovom pobjedom presječen put ekstremista prema Evropi.

"Nakon oslobađanja Manbidža, pripadnici ID više neće moći slobodno da putuju u i van Evrope”, kazao je sirijski kurdski lider Salih Muslim.

Američki zvaničnici su kazali da je nakon Manbidža, namjera koalicije da krene prema Raki.

Taj grad, u kojem prema procjeni živi između 250.000 i 500.000 stanovnika, postao je de fakto prijestonica „kalifata” čije je stvaranje ID proglasila prije dvije godine nakon što je preuzela kontrolu nad velikom teritorijom u Siriji i Iraku.

Pored saveza kurdskih i arapskih boraca koje podržavaju SAD, ekstremisti ID su takođe pod pritiskom sirijskih vladinih snaga koje podržava Rusija. Prije dva dana u ruskim vazdušnim napadima prekinuto je snabdijevanje grada vodom.

Život pod Islamskom državom

  • Žene su primorane da budu potpuno pokrivene
  • Minimalna kazna je bičevanje koja se primjenjuje u slučajevima kao što je pušenje cigareta. Međutim, muškarcima koje uhvate da puše otkidaju se prsti, dok je jedna stomatrološkinja koja je liječila muškarce javno pogubljena otkidanjem glave, navodi se u izvještaju UN iz 2014. godine
  • Muškarcima nije dozvoljeno da budu potpuno obrijani
  • Kontrole da li se ljudi mole redovno sprovode se i na ulici
  • Muškarcima je naređeno da prisustvuju obaveznim časovima šerijata ukoliko im pantalone nijesu dovoljno dugačke

Galerija

Bonus video: