Sukobi i vazdušni napadi u Jemenu uprkos primirju

Najmanje 29 boraca, među kojima 22 pripadnika Hutu pobunjenika, poginulo je u ovim operacijama, naveo je jedan provladin zvaničnik
187 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Jemena, Foto: Beta/AP
Detalj iz Jemena, Foto: Beta/AP

Vazdušni napadi i žestoki sukobi zabilježeni su noćas i jutros u oblasti Hodeida, u zapadnom Jemenu uprkos primirju postignutom pod pokroviteljstvom UN, javljaju državni zvaničnici i mještani.

Najmanje 29 boraca, među kojima 22 pripadnika Hutu pobunjenika, poginulo je u ovim operacijama, naveo je jedan provladin zvaničnik. Za sada ovaj bilans nije potvrđen iz nezavisnih izvora.

Jedan stanovnik Hodeide je telefonom rekao da su okršaji bili veliki i da se cijelu noć čula buka aviona koji su nadlijetali grad.

Zaraćene strane u jemenskom građanskom ratu dogovorile su se prošlog četvrtka poslije jednonedeljnih mirovnih pregovora u Švedskoj da obustave borbe u provinciji Hodeida i da povuku vojnike iz istoimene luke na Crvenom moru.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš zahvalio je delegacijama iz Jemena za, kako je rekao, "važan korak i stvarni napredak ka budućim pregovorima o okončanju sukoba", prenijela je agencija Asošiejted pres.

U jemenskom sukobu pobunjenici iz pokreta Huti, koje podržava Iran, ratuju protiv međunarodno priznate vlade Jemena, koja ima podršku međunarodne koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Sukobi u Jemenu počeli su 2014. godine, kada su Huti zauzeli veći dio zemlje, a nasilje je eskaliralo 2015. godine kada se Rijad sa svojim sunitskim saveznicima umiješao u rat.

Više od 10.000 ljudi je poginulo, a milioni su raseljeni u tom ratu koji je doveo do teškog razaranja najsiromašnije zemlje arapskog svijeta.

Bonus video: