BI: Postoji veća opasnost od Islamske države i Al-kaide

Iran možda ne predstavlja kratkoročnu prijetnju za unutrašnju bezbjednost SAD kao terorističke grupe poput IS-a i Al-Kaide, ali njegov potencijal za razvoj nuklearnog oružja nakon što sporazum sa SAD istekne čini Iran značajnom dugoročnom prijetnjom, ocjenjuju stručnjaci
7 komentar(a)
Iran, Foto: Reuters
Iran, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.08.2016. 19:17h

Stručnjaci za bezbjednost upozorili su da Sjedinjenim Američkim Državama i svijetu prijeti mnogo veća i ozbiljnija opasnost od Al-Kaide i ID, piše "Biznis insajder".

Bezbjednosni stručnjaci ugledne američke konzervativne fondacije "Heritidž Faundejšn", koja već decenijama ima veliki uticaj na kreiranje politike u SAD, upozoravaju da Iran predstavlja daleko najveću prijetnju SAD i njihovim saveznicima.

Iran možda ne predstavlja kratkoročnu prijetnju za unutrašnju bezbjednost SAD kao terorističke grupe poput IS-a i Al-Kaide, ali njegov potencijal za razvoj nuklearnog oružja nakon što sporazum sa SAD istekne čini Iran značajnom dugoročnom prijetnjom, ocjenjuju stručnjaci.

Dogovor Obamine administracije sa Iranom ograničava sposobnost te zemlje za razvoj nuklearnog oružja u zamjenu za ublažavanje sankcija, ali nakon što sporazum više ne bude na snazi Iran će početi drastično da ubrzava svoj nuklearni program.

"Oni su veoma strpljivi i veoma strateški," kaže Majkl Predžent, pomoćni saradnik na Institutu Hadson i bivši američki obavještajni zvaničnik u Iraku za "Biznis insajder".

"Za nas 15 godina izgleda kao dugo vremena, ali za njih ne... Oni će za 15 godina postati dominantna sila na Bliskom istoku", dodaje on.

Njegov kolega sa Vašingtonskog Instituta za bliskoistočnu politiku izrazio je sličnu zabrinutost ranije ove godine.

"Dok će iranska sposobnost razvoja nuklearnog oružja rasti, alata dostupnih u Sjedinjenim Državama za suprotstavljanje biće sve manje," rekao je u januaru bivši viši direktor u Savetu za nacionalnu bezbjednost Majkl Sing.

"Međunarodna zajednica označiće nuklearne aktivnosti Irana i preostalu nuklearnu infrastrukturu legitimnima, iranska vojska će ojačati, a SAD je pristao da se neće miješati u uvođenje dodatnih sankcija i da će suspendovati one najteže", izjavio je Sing.

"Uvođenje novih sankcija moglo bi da uništi dogovor pa im se američke vlasti zbog toga toliko protive, čak i kad je u pitanju UN-ov Savjet bezbjednosti", dodaje Predžent.

Iran predstavlja i ozbiljnu hakersku prijetnju i sponzoriše militantske i terorističke grupe poput Hezbolaha, ocjenjuju analitičari.

Ta libanska militantna šiitska grupa koju Iran finansira ponekad u njegovo ime izvršava terorističke napade, podsjeća Indeks.

"S obzirom na to da je Hezbolah čvrsto povezan sa Iranom, postoji realna mogućnost da aktivira svoje terorističke ćelije u SAD ako se dogodi neki konflikt između Irana i SAD ili Izraela", zaključuje Predžent.

Bonus video: