IZVJEŠTAJ O STANJU KLIME

Rekrodni rast temperature, štetnih gasova i podizanja nivoa mora u 2015.

U Izvještaju se posmatra oko 50 različitih aspekata klime. Izvještaj se još zove i godišnjim sistematskim pregledom planete, u kome je stotine naučnika iz cijelog svijeta zaključilo da se temperatura Zemlje povećala prošle godine i da je potučeno desetine klimatskih rekorda.
0 komentar(a)
Arktik, Foto: Shutterstock
Arktik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.08.2016. 17:16h

Temperatura, podizanje nivoa mora i emisije gasova sa efektom staklene bašte dostigli su rekordne nivoe prošle godine, što čini 2015. najgoru godinu u modernoj istoriji za zagrevanje planete na osnovu niza ključnih indikatora, pokazuje danas objavljen izvještaj.

"Većina indikatora za klimatske promene nastavljaju da pokazuju tendenciju ka zagrijevanju planete", gdje su registrovane rekordno visoke temperatura drugu godinu za redom, navodi se u godišnjem izvještaju o "Stanju klime" (State of the Climate), koji sastavljaju stotine naučnika iz cijelog svijeta.

U Izvještaju se posmatra oko 50 različitih aspekata klime. Izvještaj se još zove i godišnjim sistematskim pregledom planete, u kome je stotine naučnika iz cijelog svijeta zaključilo da se temperatura Zemlje povećala prošle godine i da je potučeno desetine klimatskih rekorda.

Povlačenje ledenog pokrivača, suša, poplave, ovaj godišnji izvješaj o stanju klime daje mračnu sliku Zemlje.

"Više pokazatelja kao što je temperatura iznad zemlje i na površini okeana, porast nivoa mora i emisija gasova sa efektom staklene bašte potukli su rekorde ustanovljene tek prošle godine", navode naučnici.

Većina indikatora za klimatske promjene nastavljaju da pokazuju tendenciju ka zagrijevanju planete, nastavlja se u izvještaju. Taj trend će se, kako se očekuje, biti potvrđen ove godine, jer su prvih šest mjeseci 2016. bili daleko najtopliji na planeti, prema nedavno objavljenim podacima naučnika iz američke svemirske agencije Nasa.

Stručnjaci ukazuju da je prirodni fenomen El Ninjo, koji je bio izuzetno jak 2015. doprinio jačanju tendenciji ka zagrijevanju prošle godine.

"Pod kombinovanim efektom El Ninja i dugoročne tendencije ka zagrijevanju, Zemlja je registrovala rekordno visoke temperature drugu godinu za redom", navodi se u izveštaju.

Koncentracija tri glavnih gasa sa efektom staklene bašte dostigli su nova najviša mjerenja 2015. Nivo vode je dostigao najvišu tačku, sa 70 milimetara više nego prosjek registrovan 1993. godine.

Nivo vode raste postepeno na cijeloj planeti, sa porastom od oko 3,3 milimetra godišnje, prema izvještaju, ali taj rast je brži na nekim mjestima Pacifika i Indijskog okeana, i postoji rizik da će dalje rasti narednih decenija, u mjeri u kojoj se budu topili glečeri i ledene površine. Time se ugrožavaju milioni stanovnika na obalama.

Prošla godina je takođe obilježena kišama jačim od prosječnih što je izazvalo velike poplave. Takođe su bile jake suše koje su pogodile površine dva puta veće 2015. nego prethodne godine (14 odsto u odnosu na osam odsto 2014).

Posebno osjetljiva zona za klimatske promjene, Arktik, nastavio je da se zagrijeva.

Ovi pokazatelji su više od samo brojki na grafikonu, naučnici navode da ova turbo klima utiče na populacije pingvina na primjer i ima ulogu u velikom cvjetanju algi, kao na primjer na sjeverozapadnoj obali Pacifika. Takođe su zabilježeni brutalni toplotni talasi širom svijeta, a oni u Indiji i Pakistanu su odnijeli hiljade života.

Preporučujemo za Vas