AP: Evropa pojačava mjere bezbjednosti posle talasa napada

Prioritetni ciljevi Islamske države predstavljalju simboli, kako su nazvali, "krstaškog" Zapada u Evropi, ali od toliko mogućih izbora niko ne može da predvidi gdje će se dogoditi novi teroristički napad, navodi agencija AP
56 pregleda 0 komentar(a)
Džihadisti, Islamisti, ISIL, Foto: Reuters
Džihadisti, Islamisti, ISIL, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.07.2016. 16:23h

Vlade evropskih zemalja bore se da zaštite građane na najbolji mogući način posle talasa napada u Zapadnoj Evropi, međutim nije moguće postaviti čuvara u svakoj crkvi niti stražariti na svakoj plaži, navodi se u analizi agencije Asošiejted pres.

Lokalne vlasti Kana, grada na Francuskoj rivijeri zabranile su nošenje velikih torbi na plažama zbog zabrinutosti da bi mogle da sadrže eksploziv, a Velika Britanija obezbeđuje dodatna finansijska sredstva za bezbjednost više desetina hiljada vjerskih objekata.

Ubistvo sveštenika na sjeveru Francuske samo sve nedelje posle napada u Nici, gdje su 84 čoveka poginula tokom proslave Dana Bastilje kada je kamion gotovo dva kilometra išao kroz masu ljudi na šetalištu uznemirilo je mnoge ljude i navelo na zaključak da ništa nije sveto, ali i da nijedno mesto nije bezbjedno. Četiri napada tokom nedelju dana u Njemačkoj potvrdila su tu ocjenu.

Ekstremistička organizacija Islamska država, čija se uporišta nalaze u Siriji i Iraku, preuzela je odgovornost za napade u Francuskoj, kao i za dva od četiri nedavna napada u Njemačkoj.

Prioritetni ciljevi Islamske države predstavljalju simboli, kako su nazvali, "krstaškog" Zapada u Evropi, ali od toliko mogućih izbora niko ne može da predvidi gdje će se dogoditi novi teroristički napad, navodi agencija AP.

Francuska je povećala broj pripadnika snaga bezbjednosti posle dva talasa napada tokom 2015. godine, za koje je odgovornost preuzela Islamska država, u kojima je poginulo 147 ljudi, ali i nakon napada u susednoj Belgiji, gdje su u martu ubijena 32 čovjeka.

Bračni par policajaca ubijen je u junu u njihovom domu zapadno od Pariza, u napadu za koji je Islamska država takođe preuzela odgovornost.

Predsjednik Francuske Fransoa Oland naredio je da 10.000 vojnika koji su prošle godine raspoređeni na ulicama da i dalje stražare, pozvao na jačanje kapaciteta policije i zaštite na granicama.

Međutim izazov zaštite crkava, sinagoga, turističkih lokacija, plaža, letnjih festivala, aerodroma i željezničkih stanica je među najzahtevnijim zadacima s kojima se bezbjednosne snage suočavaju u poslednje vrijeme u Francuskoj, ali i drugim djelovima Evrope, ocjenuje Asošiejted pres.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev posjetio je pripadnike bezbjednosnih snaga koji su poslati u petak na početak jednog dvonedeljnog festivala džez muzike u mjestu Marsijak, u departmanu Žers, gdje se svake godine okuplja stotine hiljada ljudi, što policija smatra događajem visokog rizika.

AP navodi da vlasti pojedinih gradova doprinose koliko mogu mjerama bezbjednosti ili uvode nova pravila kako bi izbjegle opasnost.

Gradonačelnik malog francuskog grada Riv-de-Žije, u blizini Liona, Žan-Klod Šarven donio je ranije ove nedelje odluku da "sistematski odbije" nove prijave stanovnika tog mjesta koji žele da dovedu svoje porodice da žive sa njima, a tu proceduru uglavnom koriste imigranti.

"Danas nijedna zajednica u Francuskoj nije bezbjedna", naveo je Šarven u pisanoj izjavi na internet stranici grada.

Agencija AP je ocjenila da je sada velika pažnja posvećena bezbjednosti vjerskih objekata, posebno malih crkava, podložnih napadima, kao što je u Sent-Etjen-de-Ruvreu, gdje su napadači u utorak, 26. jula prerezali vrat svešteniku.

Smatra se da su neke od najpoznatijh crkava i bazilika u Rimu u posebnoj opasnosti od napada ekstremista.

Policija u Velikoj Britaniji upozorila je hrišćanske objekte širom zemlje na posebnu predostrožnost.

Asošiejted pres navodi da su muslimani u Evropi posle ubistva sveštenika u Francuskoj pokazali da prihvataju rimokatolike, što pokazuje hrabrost jer teroristička organizacija Islamska država zapadne muslimane takođe smatra neprijateljima.

Bonus video: