ODGOVORIO NA ERDOGANOVE TVRDNJE

Američki general demantovao da je umješan u puč u Turskoj

Erdogan optužio je ranije danas američkog generala za podršku organizatorima vojnog puča, zbog njegove izjave da se plaši uticaja koje bi čistke unutar turske vojske mogle imati na odnose SAD i Turske
4 komentar(a)
Džozef Votel, Foto: Reuters
Džozef Votel, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2019. 07:35h

Komandant američkih snaga na Bliskom istoku, general Džozef Votel demantovao je danas da je umješan u neuspjeli državni udar u Turskoj, poslije optužbe predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da je podržao pučište.

"Svaka informacija koja mene dovodi u vezu s nedavnim pokušajem državnog udara u Turskoj poptuno je netačna", rekao je Votel i dodao da je Turska partner SAD u regionu.

Erdogan optužio je ranije danas američkog generala za podršku organizatorima vojnog puča, zbog njegove izjave da se plaši uticaja koje bi čistke unutar turske vojske mogle imati na odnose SAD i Turske.

"Vi držite stranu pučistima umjesto da branite zemlju koja je pretrpjela pokušaj vojnog udara", rekao je Erdogan poslije komemoracije u centru za obuku turske vojske, na koji su pučisti pucali u noći izmedju 15. i 16. jula, ubivši 47 osoba.

On je Votelu poručio da se "onaj ko je organizovao puč nalazi u SAD i da ga one hrane", aludirajući na imama Fetulaha Gulena, koji živi u egzilu u SAD i čije je izručenje tražila Ankara.

Votel je u četvrtak uveče rekao da "strahuje od uticaja koje bi čistke unutar turske vojske mogle imati na odnose između Vašingtona i turskog vojnog vrha".