SAD: Hilari Klinton i zvanično prva žena kandidat za predsjednika

"Biću predsjednik demokrata, republikanaca, i onih koji su nezavisni. Onih koji se bore, teže nečem i postižu uspjeh. I onih koji budu glasali za mene, kao i onih koji ne budu. Za sve Amerikance"
9 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.07.2016. 06:11h

Hilari Klinton je i zvanično postala prva žena kandidat za predsjednika SAD pošto je na konvenciji demokrata u Filadelfiji prihvatila nominaciju, poručivši da će biti predsjednik "svih Amerikanaca" i da su su ovi izbori vrijeme kada treba da se "podvuče crta".

"Biću predsjednik demokrata, republikanaca, i onih koji su nezavisni. Onih koji se bore, teže nečem i postižu uspjeh. I onih koji budu glasali za mene, kao i onih koji ne budu. Za sve Amerikance", istakla je Klinton u govoru poslednjeg konvencije Demokratske stranke u Filadelfiji, prenijele su agencije.

Klinton je navela da je njena prevashodna misija kao predsjednika da stvori nove mogućnosti i više radnih mesta, uslove u kojima će plate da rastu.

To će biti, kako je navela, njen zadatak "od prvog do poslednjeg dana".

Ona se obratila i razočaranim pristalicama rivala Donalda Trampa, ponudivši im "maslinovu grančicu".

"Ovo je tužna istina. Nema drugog Donalda Trampa i to je to", kazala je ona.

"On želi da nas podijeli od ostatka svijeta, jedne od drugih. Želi da se plašimo za budućnost i da se plašimo jedni drugih", poručila je Klinton.

Klinton - bivša američka prva dama, senator i državni sekretar, je prije dva dana nominovana za Bijelu kuću.

Ona je, nadmašivši rivala Bernija Sandersa i osvojivši nominaciju, napravila veliki korak na svom putu da postane prva žena predsjednik SAD, prenijela je agencija AFP.

Bonus video: