Somalija: 13 poginulih u samoubilačkim napadima, Al-Šabab preuzeo odgovornost

Prvi napadač je aktivirao automobil-bombu, dok je drugi pokušao da utrči u bazu, ali ga je obezbjeđenje upucalo, što je izazvalo eksploziju na ulazu u bazi, prenio je Rojters
103 pregleda 0 komentar(a)
Mogadiš, Foto: Twitter
Mogadiš, Foto: Twitter
Ažurirano: 26.07.2016. 11:03h

U dvije eksplozije nedaleko od aerodroma u glavnom gradu Somalije, Mogadišu, danas je poginulo 13 osoba, novi je bilans bombaških napada za koje je odgovornost preuzela islamistička pobunjenička grupa Al-Šabab.

"Najmanje 13 ljudi je ubijeno u dvije eksplozije. Jedna automobil bomba aktivirana je kod aerodromskog kontrolnog punkta, a druga u blizini zgrade Ujedinjenih nacija", rekao je zvaničnik policije Bišar Abdi Gedi.

Pucnji su odjeknuli poslije detonacija, ali su snage bezbjednosti uspješno odbile napad.

Ekstremisti Al Šababa preuzeli su odgovornost za napade nedaleko od područja gdje se nalazi i baza mirovnih snaga Afričke unije.

"Eksplozije su izveli hrabri mudžahedini bombaši samoubice. Dvije mete su im bile baze navodnih mirovnjaka", navodi se u saopštenju ekstremista.

Al-Šabab, grupa povezana sa terorističkom organizacijom Al-Kaidom, često sprovodi napade na vojne položaje somalijskih snaga i misije Afričke unije koja podržava vladu Somalije.

Ranije je javljeno da je prvi napadač aktivirao automobil-bombu, dok je drugi pokušao da utrči u bazu, ali ga je obezbjeđenje upucalo, što je izazvalo eksploziju na ulazu u bazu, prenio je Rojters.

"Snage Afričke unije su blokirale područje eksplozije. Ispred ulaza se nalazio veliki broj Somalijaca, pa zasad ne raspolažemo tačnim brojem žrtava", izjavio je ranije policajac Nur Osman.

Na fotografijama Mogadiša vidi se kako se oblak dima nadvio se nad aerodromom.

Bonus video: