Za istoriju: Prvi avion koji je obletio planetu bez ijedne kapi goriva

Avion je tokom svog leta oko sveta prešao impresivnih 43.000 kilometara i preletio četiri kontinenta, dva okeana i tri mora
65 pregleda 1 komentar(a)
Solar impulse 2, Foto: Reuters
Solar impulse 2, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.07.2016. 07:38h

Avion na solarni pogon "Solar impuls 2" završio je danas svoj istorijski put oko svijeta sletjevši u Abu Dabi, čime je postao prvi avion koji je obletio planetu bez ijedne kapi goriva.

Ta letjelica, koja je započela let oko svijeta 9. marta prošle godine iz Abu Dabija, sletjela je rano jutros u isti grad, gdje je dočekana uz aplauze i uzvike odobravanja, prenijela je agencija AFP.

Švajcarski istraživač i direktor projekta "Solar impuls" Bertran Pikar je upravljao solarnim avionom na posljednjoj etapi leta, koja je trajala 48 sati i tokom koje je letjelica poletjela iz Kaira, preletjela Crveno more, veliku saudijsku pustinju i Persijski zaliv.

Avion je tokom svog leta oko sveta prešao impresivnih 43.000 kilometara i preletio četiri kontinenta, dva okeana i tri mora.

Let je trajao efektivno 23 dana, tokom kojih nije potrošena ni kap goriva, budući da avion leti na solarni pogon.

"Budućnost je čista, budućnost ste vi, budućnost je već nastupila, a hajde da je odvedemo još dalje", izjavio je Pikar po sletanju.

"Želio bih da istaknem da je 'Solar impuls' više od postignuća u istoriji avijacije, taj projekat je postignuće u istoriji energije. Nikad ne treba da prihvatimo da svijet bude zagađen samo zato što su ljudi preplašeni da razmišljaju na različiti način", rekao je on.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun je nekoliko sati prije slijetanja aviona pohvalio taj projekat riječima: "Moje najdublje poštovanje i divljenje vašoj hrabrosti. Ovo je istorijski dan, ne samo za vas nego i za čovječanstvo."

"Solar impuls 2" leti bez kapi goriva, a njegova četiri motora rade isključivo na pogon sunčeve energije koju skuplja više od 17.000 solarnih ćelija na krilima aviona. Solarna energija se prikuplja tokom dana i pohranjuje u baterije, kako bi pomoću električne energije avion letio noću.

Raspon krila solarnog aviona je veći od raspona krila "boinga 747", letjelica je teška kao porodični automobil, a tokom letjenja dostiže brzinu između 55 i 100 kilometara na sat.

Bonus video: