Kina: Bivši visoki general osuđen na doživotnu robiju zbog uzimanja mita

Vjeruje se da je ovo suđenje bilo proces protiv najvišeg vojnog zvaničnika u Kini poslije više decenija, navodi AP, uz napomenu da je Guo nekada bio i jedan od 25 članova Politbiroa vladajuće kineske Komunističke partije
6 komentar(a)
Guo Bosjiong, Foto: Reuters
Guo Bosjiong, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.07.2016. 12:15h

Vojni sud u Kini osudio je danas na doživotnu robiju bivšeg visokog generala Guo Bosjionga zbog uzimanja mita, javili su kineski državni mediji.

Guo je bio potpredsjednik moćne Centralne vojne komisije sve dok nije podnio ostavku 2012. godine, navodi Rojters, podsjećajući da je vlada prošle godine saopštila da će krivično goniti Gua zbog korupcije.

Zvanična kineska novinska agencija Sinhua javila je danas da je Guo, takođe, lišen ranga i prinuđen da preda svu svoju imovinu kineskoj državi.

Vjeruje se da je ovo suđenje bilo proces protiv najvišeg vojnog zvaničnika u Kini poslije više decenija, navodi AP, uz napomenu da je Guo nekada bio i jedan od 25 članova Politbiroa vladajuće kineske Komunističke partije.

Nekadašnji Guov neposredni podređeni u Komisiji, general Sju Čajhu, takođe se suočavao sa krivičnim gonjenjem kada je preminuo od posljedica kancera u martu prošle godine, dodaje američka agencija.

Bonus video: