Pogubljena četiri Saudijca zbog ubistva

Organizacija za odbranu ljudskih prava Amnesti Internešenal već mjesecima upozorava na porast broja pogubljenja u Saudijskoj Arabiji, zemlji koja slijedi rigorozno tumačenje islamskog zakona, i u petak je pozvala Rijad da "odmah uvede moratorijum na pogubljenja i ukine smrtnu kaznu jednom za uvijek"
1 komentar(a)
Saudijska Arabija, Foto: Reuters
Saudijska Arabija, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.07.2016. 11:09h

Vlasti Saudijske Arabije pogubile su danas četvoricu muškaraca osuđenih na smrt zbog ubistva članova njihovog plemena, porvrdilo je ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Sa ovim brojem od početka godine u Saudijskoj Arabiji pogubljeno je 105 ljudi, prema računici agencije Frans pres.

Organizacija za odbranu ljudskih prava Amnesti Internešenal već mjesecima upozorava na porast broja pogubljenja u Saudijskoj Arabiji, zemlji koja slijedi rigorozno tumačenje islamskog zakona, i u petak je pozvala Rijad da "odmah uvede moratorijum na pogubljenja i ukine smrtnu kaznu jednom za uvijek".

U januaru u samo jednom danu je pogubljeno 47 ljudi zbog terorizma, među kojima i saudijski šiitski imam i opozicionar Nimr al-Nimr, čije pogubljenje je izazvalo diplomatsku krizu s Iranom.

U 2015. godini 153 osobe pogubljene su u Saudijskoj Arabiji, najveći broj za 20 godina, navodi Frans pres.

Vlasti navode da je smrtna kazna mjera odvraćanja, ona se izriče za terorizam, ubistvo, silovanje, oružanu pljačku i trgovinu drogom.

Saudijska Arabija je treća zemlja po broju pogubljenja poslije Irana i Pakistana, prema organizaciji Amnesti Internešenal koji u svoje cifre ne uključuje Kinu gdje se taj broj ne saopštava javno.

Bonus video: