Prevara od milijardu dolara u domovima za stare i nemoćne u SAD

Vlasti kažu da je Filip Esformes koji je vodio 30 domova, sa dva saučesnika i uz složenu mrežu korumpiranih ljekara i bolnica, prebacio hiljade korisnika u svoje objekte, iako nisu imali prava na takve usluge, od kojih su neke bile štetne za njih
104 pregleda 4 komentar(a)
Dolari, Foto: Shutterstock
Dolari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.07.2016. 20:18h

Tri osobe su optužene za do sada u neviđenu prevaru zdravstvenog osiguranja od milijardu dolara, uz korišćenje desetina domova za stare i nemoćne u Majamiju, navodi se u optužnici objavljenoj danas.

"Ovo je najveće pojedinačno krivično djelo prevare zdravstva do sada", saopštila je pomoćnica pravobranioca Krivičnog odjeljenja Ministarstva pravosuđa Lesli Koldvel.

Vlasti kažu da je Filip Esformes koji je vodio 30 domova, sa dva saučesnika i uz složenu mrežu korumpiranih ljekara i bolnica, prebacio hiljade korisnika u svoje objekte, iako nisu imali prava na takve usluge, od kojih su neke bile štetne za njih.

Tako su među štićenicima bili i narkomani kojima su prepisivani opijati da bi ih privukli da ostanu u tim domovima gdje inače ne bi trebalo ni da budu, rekla je Koldvel na konferenciji za novinare.

Esformes je 2006. godine platio 15,4 miliona dolara za okončavanje građanske parnice zbog slične prevare federalne zdravstvene zaštite, ali je nastavio aktivnost razvijenim sistemom pranja novca.

Majami je odavno središte prevara zdravstvenog osiguranja, uz složene šeme od medicinske opreme i infuzija, do prevare sa zdravstvenom pomoći kod kuće.

Decenijama američko zdravstveno osiguranje "Mediker" posluje po sistemu "plati pa provjeri" - prvo plati usluge, a potom istražuje sumnjive slučajeve. Taj sistem je radio dok je ta agencija plaćala bolnice i institute koji nisu mogli da se zatvore i da odgovorni pobjegnu iz zemlje.

Zvaničnici federalnih zdravstvenih vlasti i Ministarstvo pravde su prije nekoliko godina dali više novca i osoblja i osnovali "udarne snage" da spriječe prevare širom SAD. Najnoviji slučaj iz Majamija je plod rada tih snaga. Od osnivanja tih snaga skoro 2.900 ljudi je optuženo za prevare od ukupno deset milijardi dolara, kažu vlasti.

Bonus video: