NARUŠENO PRIVIDNO STRANAČKO JEDINSTVO REPUBLIKANACA

Kruz izviždan u Klivlendu jer je odbio da podrži Trampa

Tramp je u utorak osvojio nominaciju sa 1,725 glasova delegata, dok je za Kruza glasalo 475 delegata
55 pregleda 0 komentar(a)
Ted Kruz, Foto: Reuters
Ted Kruz, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.07.2016. 07:34h

Američki senator Ted Kruz odbio je sinoć na Konvenciji Republikanske partije u Klivlendu da podrži nominaciju Donalda Trampa za predsjedničkog kandidata, zbog čega su ga Trampove pristalice gnijevno izviždale, a Kruzova supruga je pod pratnjom napustila salu u kojoj je skup održan, javlja Rojters.

Time je narušeno prividno stranačko jedinstvo koje su Republikanci pokušavali da izgrade u Klivlendu ove nedjelje, konstatuje britanska agencija.

Kruz, koji je zauzeo drugo mjesto daleko iza Trampa u trci za republikansku nominaciju za kandidata na predsjedničkim izborima u SAD, odbio je da podrži Trampa nakon žustre, lične kampanje koju je vodio, a u sinoćnom govoru ga je pomenuo samo jedanput, što je izazvalo burno negodovanje publike i ponovljene uzvike "Hoćemo Trampa".

Republikanski delegat koji se protivi Trampovoj nominaciji Ken Kučineli rekao je britanskoj agenciji da je otpratio Kruzovu suprugu Hajdi iz sale, bojeći se za njenu bezbednost jer se, kako je naveo, tokom Kruzovog govora sve više gnevnih ljudi približavalo njoj i Kruzovom ocu.

Tramp je u utorak osvojio nominaciju sa 1,725 glasova delegata, dok je za Kruza glasalo 475 delegata.

S druge strane, na sinoćnom skupu u Klivlendu je, dočekan gromoglasnim aplauzom, guverner Indijane Majk Pens prihvatio republikansku nominaciju za kandidata za potpredsjednika, a Trampa je opisao kao "dobrog čovjeka koji nikad ne odustaje", prenosi AFP.