NEPOVEZANI NIZ PROČITAN NA DRŽAVNOM RADIJU

Misteriozni brojevi Sjeverne Koreje: Poruke špijunima ili psihološki rat?

Među brojevima su se našle i fraze poput "broj 35 na strani 459" i "broj 55 na strani 913"
2 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.07.2016. 06:54h

Na državnom radiju Sjeverne Koreje nedavno su pročitani nepovezani nizovi brojeva u programu, navode zvaničnici iz glavnog grada Južne Koreje, Seula.

Oni pretpostavljaju da je riječ o mogućem oživljavanju jedne metode iz Hladnog rata, slanje šifriranih poruka špijunima, piše britanski list "Gardijan".

Voditeljka je u radio programu 24. juna, dva minuta izgovarala brojeve, a prošlog petka je čitanje brojeva trajalo 14 minuta, navode u Nacionalnoj obavještajnoj agenciji Južne Koreje.

Među brojevima su se našle i fraze poput "broj 35 na strani 459" i "broj 55 na strani 913".

Ovo se može protumačiti i kao nastavak stare hladnoratovske metode kojom je režim Sjeverne Koreje slao šifrovane poruke svojim špijunima u Južnoj Koreji.

Ta praksa je zamrla krajem prošlog i početkom ovog vijeka nakon što je Pjongjang shvatio da im je internet zgodno sredstvo za prenošenje poruka, a u međuvremenu su se smanjile i tenzije između dvije države pa za tim naprosto nije bilo potrebe.

Ipak, kako su posljednjih godina odnosi između Sjeverne Koreje i njihovih južnih komšija opet zahladili, nije nevjerovatno da je ponovo počelo slanje šifrovanih poruka špijunima preko granice.

Voditeljka koja je čitala brojeve nazvala ih je "zadacima iz fizike jednog univerziteta za članove geološke ekspedicije širom zemlje" ili "praktičnim zadacima iz matematike za članove ekspedicijske grupe broj 27", navodi "Gardijan".

Južnokorejski obavještajci i ministarstvo policije dosad se nijesu izjasnili o značenju ovih brojeva, a neki stručnjaci smatraju da je možda riječ i o obliku psihološkog rata.

Naime, ovako bi režim Kim Džong Una zavarao južnokorejske tajne službe da šalje informacije velikom broju špijuna, dok u stvarnosti to nije tako.

Stručnjaci smatraju da nije realan povratak poznatoj metodi iz Hladnog rata u vremenu kad se sumnja da Sjeverna Koreja poruke za svoje špijune šalje mnogo sofisticiranijom metodom, tako što ih skriva u različitim audio i video klipovima.

Preporučujemo za Vas