SIMULIRAN PREVENTIVNI NAPAS

Sjeverna Koreja potvrdila lansiranje balističke rakete

Naučnik južnokorejskog Instituta za nauku i tehnologiju Li Čun-geun je izjavio da se vjeruje da su sjevernokorejske rakete nosile bojeve glave, koje međutim ne sadrže plutonijum niti uranijum
0 komentar(a)
Kim Džong Un, raketa, Foto: Reuters
Kim Džong Un, raketa, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2019. 09:45h

Sjeverna Koreja je danas saopštila da je izvršila probno lansiranje balističkih raketa, u sklopu simuliranog preventivnog napada na luke i vojne aerodrome u Južnoj Koreji koje koristi američka vojska.

To saopštenje se vjerovatno odnosi na lansiranje tri balističke rakete, za koje je Južna Koreja juče saopštila da je izveo zvanični Pjongjang, prenijela je agencija AP.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un je upravljao probnim lansiranjem i izrazio zadovoljstvo njime, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA, koja nije navela kad je lansiranje objavljeno.

KCNA je saopštila da su lansiranjem raketa "još jednom testirane operativne karakteristike eksplozivnih naprava nuklearnih bojevih glava, koje nose balističke rakete, iznad planiranog područja".

Naučnik južnokorejskog Instituta za nauku i tehnologiju Li Čun-geun je izjavio da se vjeruje da su sjevernokorejske rakete nosile bojeve glave, koje međutim ne sadrže plutonijum niti uranijum, ali su htjeli da testiraju mogućnost pravilne detonacije tih bojevih glava.

To je najnoviji u nizu testova nuklearnog oružja koje je Sjeverna Koreja izvela otkad je njen lider Kim u martu naložio testiranje eksplozije nuklearnih bojevih glava i lansiranje balističkih raketa koje mogu da nose te glave.

Preporučujemo za Vas