Gvaido: Spreman sam odobriti američku vojnu intervenciju

"Sve što moramo učinićemo suvereno i samostalno kako bi se prekinula uzurpacija" vlasti koju sprovodi Nikolas Maduro
2907 pregleda 6 komentar(a)
Gvaido, Foto: Reuters
Gvaido, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2019. 10:04h

Venecuelanski opozicioni čelnik Huan Gvaido koji se proglasio privremenim predsjednikom, rekao je u petak u razgovoru za AFP da je spreman odobriti, bude li trebalo, američku vojnu intervenciju kako bi prisilio predsjednika Nikolasa Madura da ode s vlasti i zaustavio humanitarnu krizu u zemlji.

"Učinićemo sve što treba, sve što moramo učiniti kako bismo spasili ljudske živote, kako djeca više ne bi umirala", rekao je opozicioni čelnik, kojeg je za privremenog predsjednika Venecuele priznalo četrdesetak zemalja na čelu sa Sjedinjenim Državama.

"Učinit ćemo sve što je moguće. To je svakako veoma osjetljivo pitanje, ali koristeći se našim suverenitetom i našim ovlašćenjima učinićemo što moramo", dodao je Guaido.

Odgovarao je na pitanje hoće li iskoristiti svoje zakonske ovlasti koje ima kao predsjednik parlamenta i privremeni predsjednik države kako bi odobrio eventualnu stranu vojnu intervenciju.

"Ovdje, u Venecueli, dani se računaju u ljudskim životima", dodao je Gvaido.

Teška privredna kriza koja je zahvatila ovu naftom bogatu zemlju prouzrokovala je nestašicu hrane i ljekova. Više od dva miliona Venecuelaca je napustilo zemlju od 2015., pokazuju UN-ovi podaci.

"Sve što moramo učinićemo suvereno i samostalno kako bi se prekinula uzurpacija" vlasti koju provodi Nikolas Maduro, dodao je.

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je u nedjelju da je američko vojno upletanje u Venecueli "opcija" o kojoj se razmišlja s obzirom na političku krizu koja potresa tu zemlju.

Huan Gvaido (35) se proglasio privremenim predsjednikom 23. januara pozivajući se na ustav. Od tada je u sukobu s Nikolasom Madurom kojeg izbor na drugi mandat osporavaju opozicija i velik dio međunarodne zajednice, podjseća Hina.

Bonus video: