Keri: Americi je potrebna ujedinjena i angažovana Britanija

Keri je ukazao i da će Britaniji trebati najmanje par godina da može da sklapa nove trgovinske sporazume nakon što je ta zemlja glasala za napuštanje Evropske unije
71 pregleda 0 komentar(a)
Boris Džonson, Džon Keri, Foto: Reuters
Boris Džonson, Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.07.2016. 17:23h

Sjedinjenim Američkim Državama je potrebna ujedinjena i angažovana Britanija kao saveznica, poručio je danas američki državni sekretar Džon Keri, tokom prve posjete Londonu otkako su Britanci prošlog mjeseca glasali za izlazak iz EU.

"Sjedinjene Američke Države zavise od snažnog Ujedinjenog Kraljevstva. Pod tim podrazumijevamo jedinstveno i angažovano Ujedinjeno Kraljevstvo", rekao je Keri novinarima na zajedničkoj konferenciji sa novoimenovanim britanskim kolegom Borisom Džonsonom, prenosi Rojters.

Keri je ukazao i da će Britaniji trebati najmanje par godina da može da sklapa nove trgovinske sporazume nakon što je ta zemlja glasala za napuštanje Evropske unije.

"Britanci su nam rekli da ne mogu da potpišu nikakvu vrstu novog trgovinskog sporazuma...sve dok definitivno ne istupe iz EU...Taj proces bi mogao da potraje par godina", zaključio je državni sekretar SAD.

Istovremeno, Džonson je pozvao Rusiju da upotrebi svoju, kako je rekao, jedinstvenu sposobnost da zaustavi sirijski sukob tako što će ubediti sirijskog predsjednika Basa al-Asada da okonča petogodišnje borbe koje su razorile zemlju, navodi britanska agencija.

"Rusija posebno ima jedinstvenu sposobnost da ubijedi Asadov režim da okonča krvoproliće i vrati se za pregovarački sto", rekao je Džonson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kerijem.

Novi šef britanske diplomatije opisao je trenutnu situaciju u Siriji kao strašnu i upozorio da se ta zemlja suočava sa užasnom humanitarnom katastrofom.

Džonson se osvrnuo i na pitanje imigracije, rekavši da će Britanija moći da kontroliše imigraciju kada bude završila proces izlaska iz EU.

"Nakon izlaska iz EU, i nakon što nam prestanu obaveze u pogledu nekontrolisanog slobodnog kretanja, svakako će biti moguće uspostaviti sistem kontrole", rekao je on, napomenuvši da se to ne može učiniti odmah, jer je Britanija još uvijek u sastavu EU.

Mnogi vjeruju da je želja za kontrolisanjem imigracije bila važan faktor u glasanju većine Britanaca za istupanje iz Unije na referendumu 23. juna, navodi britanska agencija.

Bonus video: