Kina će nastaviti da gradi vještačka ostrva, Filipini odbili pregovore

Sud je 12. jula ocijenio da je Kina prekršila međunarodno pravo mora izgradnjom vještačkih ostrva koja uništavaju koralne grebene i ometaju ribarenje i eksploataciju nafte
1 komentar(a)
Južno kinesko more, Foto: Reuters
Južno kinesko more, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.07.2016. 11:14h

Kineske vlasti saopštile su danas da će nastaviti izgradnju vještačkih ostrva u Južnokineskom moru, dok su Filipini odbili pregovore s Pekingom o teritorijalnom sporu jer Kina ne priznaje nedavnu odluku Međunarodnog arbitražnog suda.

Kina je nedavno odbila da prizna odluku Međunarodnog arbitražnog suda u teritorijalnom sporu sa Filipinima i neće učestvovati u arbitraži.

Sud je 12. jula ocijenio da je Kina prekršila međunarodno pravo mora izgradnjom vještačkih ostrva koja uništavaju koralne grebene i ometaju ribarenje i eksploataciju nafte.

Kineske pomorske vlasti navele su danas da će do četvrtka biti zabranjen pristup tom moru kod ostrva Hainan, gdje se sprovode vojne vježbe.

Vlasti su dodale da će nastaviti izgradnju ostrva.

Peking smatra da je cjelokupno Južnokinesko more dio kineske teritorije, ali djelove tog mora svojim smatraju i Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Brunei.

Kina je od 2013. ubrzala stvaranje vještačkih ostrva, na kojima gradi zgrade, luke i piste dovoljno duge za bombardere i borbene avione.

Bonus video: