Netanjahu uputio Abasu poruku mira na Jutjubu

On je naveo nekoliko primjera akcija palestinskih zvaničnika i javnih institucija u kojima se ohrabruju i prihvataju teroristi i terorističke aktivnosti, uključujući izjavu Abasovog savjetnika Sultana Abu al-Eineina koji je, kako je rekao Netanjahu, nedavno pozvao Palestince da preražu vrat svakom Jevrejinu
0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.07.2016. 19:00h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu postavio je danas na Jutjubu video poruku palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu u kojoj apeluje na njega da odbaci terorizam i radi s njim na uspostavljanju mira.

"Predsjedniče Abas u posljednjih nekoliko godina odbili ste da se sastanete sa mnom, sjednete i pregovarate o miru. Nadam se da će te čuti ovu poruku", rekao je Netanjahu.

On je naveo nekoliko primjera akcija palestinskih zvaničnika i javnih institucija u kojima se ohrabruju i prihvataju teroristi i terorističke aktivnosti, uključujući izjavu Abasovog savjetnika Sultana Abu al-Eineina koji je, kako je rekao Netanjahu, nedavno pozvao Palestince da preražu vrat svakom Jevrejinu.

Netanjahu je ocjenio da je mladi Palestinac, koji je krajem juna ubio nožem 13-godišnju izraelsku djevojčicu dok je spavala u svom krevetu u jevrejskom naselju na Zapadnoj obali, to pretvorio u akciju.

Izraelski premijer je pozvao Abasa da otpusti savjetnika koji zagovara genocid.

On je osudio i predstojeće otkrivanje spomenika palestinskom napadaču Abu Sukaru koji je ubio 15 ljudi u napadu u Jerusalimu 1975. godine, kada je aktivirao eksploziv kojim je napunio frižider.

Netanjahu je naveo da bi osuda takvih ubistava i poziva na nasilje pomogla da se "naredne generacije obučavaju da vole mir, a ne rat, saosećanje, a ne nasilje" i da se "ubjede Izraelci da imaju istinskog partnera za mir" .

Izraelski premijer je najavio da će on neumorno raditi za mir i završio poruku optuživši Palestinsku oslobodilačku organizaciju (PLO) da obezbjedjuje mjesečnu platu svakome ko ubije Jevreje.

"Taj novac obezbjeđuje direktni podsticaj da se počini ubistvo. Tražim da prestanete da plaćate ubice i upotrebite taj novac da finansirate obrazovanje o koegzistenciji, da učite o toleranciji, a ne teroru. Vrijeme je da se vi pridružite tom naporu", rekao je Netanjahu.

Bonus video: