Najmanje 63 profesionalna novinara ubijena u 2018.

"Mržnja prema novinarima koju izražavaju...beskrupulozni političari, vjerski lideri i biznismeni ima tragične posljedice na terenu“, saopštio je generalni sekretar RSF-a
92 pregleda 0 komentar(a)
Džamal Kašogi, Foto: Reuters
Džamal Kašogi, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.12.2018. 08:46h

Ubistvo saudisjkog kolumniste Džamala Hašogija u godini kada je više od polovine ubijenih novinara namjerno ciljano odražava mržnju prema medijima u mnogim društvenim oblastima, saopštili su juče Reporteri bez granica (RSF).

Najmanje 63 profesionalna novinara širom svijeta su ubijena dok su obavljali svoj posao 2018, što se 15 odsto više nego prošle godine, naveo je RSF. Broj žrtava iznosi 80 kada se obuhvate svi medijski radnici i građani novinari, objavio je Rojters.

„Mržnja prema novinarima koju izražavaju...beskrupulozni političari, vjerski lideri i biznismeni ima tragične posljedice na terenu, i odražava su u ovom uznemirujućem poastu nasilja nad novinarima“, naveo je generalni sekretar RSF Kristof Delor u saopštenju.

Hašogi, koji je postao kritičar saudijskog princa prestolonasljednika Mohameda bin Salmana i počeo da piše za „Vašington post“ pošto se preselio u SAD prošle godine, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru.

Hašogijeva smrt je izazvala burne rekacije širom svijeta. Saudijski zvaničnici su odbacili optužbe da je Bin Salman naredio ubistvo.

Organizacija sa sjedištem u Parizu je kao tri najopasnije države za rad novinara označila Avganistan, Siriju i Meksiko.

U međuvremenu, ubistvo pet članova redakcije lista Capital Gazette je svrstalo SAD u red najopasnijih država.

Organizacije za slobodu medija su saopštile da je 348 novinara u zatvorima širom svijeta, u poređenju sa 326 u isto vrijeme 2017. Više polovine zatočenih novinara drže Kina, Turska, Iran, Saudijska Arabija i Egipat.

Bonus video: