Sudija oštar prema bivšem Trampovom savjetniku: Flin je prodao svoju zemlju

pecijalni tužilac Robert Muler, koji vodi istragu, tražio je od Salivana da ne šalje Flina u zatvor zbog vojne služne i „značajne“ saradnje sa tužiocima.
439 pregleda 0 komentar(a)
Flin, Foto: Reuters
Flin, Foto: Reuters

Američki sudija je juče oštro kritikovao bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost predsjednika SAD Donalda Trampa zato što je lagao agente FBI i odgodio je izricanje presude kako bi osigurao da Majkl Flin u potpunosti sarađuje u istrazi o mogućem dosluhu između Trampove kampanje 2016. i Rusije.

Okružni sudija Emet Salivan je rekao Flinu, penzionisanom generalu-pukovniku, da se „može reći“ da je prodao svoju zemlju.

Flin je u decembru 2017. priznao da je lagao agente FBI o razgovorima sa Sergejem Kisljakom, ruskim ambasadorom u Vašingtonu u to vrijeme.

Flin bi mogao biti osuđen na najviše šest mjeseci zatvora

Specijalni tužilac Robert Muler, koji vodi istragu, tražio je od Salivana da ne šalje Flina u zatvor zbog vojne služne i „značajne“ saradnje sa tužiocima.

Međutim, Salivan je rekao Flinu da je njegovo ponašanje bilo odvratno, podsjetivši da je Flin lagao i zvaničnike Bijele kuće, koji su potom lagali javnost.

„Ne krijem gnušanje i prezir prema tom krivičnom djelu“, rekao je Salivan. „Može se reći da to podriva sve što ona zastava tamo predstavlja“, rekao je sudija, aludirajući na američku zastavu. „Može se reći da ste prodali svoju zemlju.“

Flin je istražiteljima FBI u januaru 2017. rekao da sa Kisljakom nije razgovarao o sankcijama SAD Rusiji, a zapravo jeste, prema njegovoj nagodbi o priznanju krivice. Tramp je rekao da je smijenio Flina zato što je lagao potpredsjednika Majka Pensa o kontaktima sa Kisljakom. Ali, predsjednik je ocijenio da Flin nije prekršio zakon i pružio mu je podršku.

„Srećno danas na sudu generalu Majklu Flinu. Biće interesantno vidjeti šta ima da kaže, uprkos ogromnom pritisku kojem je izložen, o ruskom dosluhu u našoj velikoj i, očigledno, vrlo uspješnoj političkoj kampanji. Nije bilo dosluha!“ napisao je Tramp na Tviteru.

Fondacija Tramp se gasi zbog zloupotrebe

Dobrotvorna Fondacija Tramp je pristala da se rasfomira pod sudskim nadzorom nakon optužbe državne tužiteljke Njujorka da je Tramp iskoristio fondaciju da unaprijedi predsjedničku kampanju 2016. i svoj biznis.

Njujorška tužiteljka Barbara Andervud, demokrata, saopštila je da će imovina Fondacije Donald Dž. Tramp biti podijeljena dobrotvornim društvima koje izabere njen kabinet. Tu nagodbu mora da odobri državni sudija.

Tramp je ranije objavio na Tviteru da je parnica Andervudove izmišljotina „nepoštenih njujorških demokrata“.

Andervudova je tužila Trampa i njegovu djecu Donalda Mlađeg, Erika i Ivanku 14. juna nakon 21-mjesečne istrage koja je, kako je rekla, otkrila „opsežnu nezakonitu političku koordinaciju“ između fondacije i Trampove kampanje.

Tužiteljka je kazala da će nastaviti taj proces uprkos nagodbi o rasformiranju fondacije.

Bonus video: