"U današnjoj Americi, razumijemo okolnosti koje su ga navele da puca"

Policijski zvaničnici su kazali u petak da pokušavaju da utvrde odnos između Džonsona, kojeg je ubila policija, i crnačkih ekstremnih grupa koje je on hvalio na internetu. Policija navodi da je Džonson u napadu u četvrtak po svoj prilici djelovao sam, ali da i dalje istražuju da li mu je neko pomogao
2 komentar(a)
Majka Ksavijer Džonson, Foto: Reuters
Majka Ksavijer Džonson, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2016. 08:01h

Dvadesetpetogodišnji vojni veteran koji je ubio petoro policajaca u Dalasu komunicirao je sa nekoliko „black power“ (crna moć) grupa, od kojih neke objavljuju huškačku i rasističku retoriku na internetu i zagovaraju nasilje.

Američka policija istražuje povezanost Majkea Ksavijera Džonsona sa ovim grupama, usljed čega su se pod lupom našle do sada slabo poznate organizacije koje kritikuju rasne nepravde i zloupotrebe policije.

Babu Omovel, jedan od osnivača Oružanog kluba Hjui P. Njutn, crnačke milicije iz Dalasa koja sprovodi naoružane patrole, kazao je da je Džonson dolazio na događaje koje su organizovali u Dalasu.

„Ne prihvatamo ovo, ne podržavamo, ali razumijemo“, kazao je Omovel za Rojters.

„Možemo da razumijemo kako su okolnosti u današnjoj Americi natjerale tog čovjeka da tako reaguje. Svaki muškarac i žena imaju tačku pucanja, a mislimo da je Majka do svoje tačke pucanja došao prije svih ostalih“.

Omovel kaže da je klub osnovan u avgustu 2014. godine nakon što je policajac u Fergusonu, u Misuriju, ubio tinejdžera Majkla Brauna, i organizuje naoružane grupe u skladu sa zakonima u Teksasu koji dozvoljavaju nošenje oružja na ulici, da prate aktivnosti policije i narkogrupa.

„On je kazao da nije lično poznavao Džonsona ali da ga je prepoznao sa okupljanja organizovanih u znak sjećanja na crnačke istorijske događaje.

„Znali smo ga“.

Na Fejsbuku, Džonson je „lajkovao“ Partiju novih crnih pantera, Oslobodilačku partiju crnih jahača, Oružani klub Hjui P. Njutn, Afroameričku ligu odbrane koja je nakon pucnjave u četvrtak pozvala na napade na „sve u plavom osim na poštare“.

Džonson, koji je objavljivao poruke protiv bijelaca na Fejsbuk stranicama nekih od ovih grupa nekoliko dana prije napada, takođe je „lajkovao“ stranice grupe Anonimus i teoretičara zavjere poput „Iluminati Exposed Media“.

„Takođe je pratio stranice pokreta „Black Lives Matter (Životi crnaca su bitni), koji zagovara mirne proteste protiv nasilja prema crncima i zanimao se za oružje i pratio stranicu o taktičkom pucanju „Guerrilla Approach“ (Gerilski pristup).

Policijski zvaničnici su kazali u petak da pokušavaju da utvrde odnos između Džonsona, kojeg je ubila policija, i crnačkih ekstremnih grupa koje je on hvalio na internetu. Policija navodi da je Džonson u napadu u četvrtak po svoj prilici djelovao sam, ali da i dalje istražuju da li mu je neko pomogao. U četvrtak je u Dalasu ubijeno petoro policajaca, a njih sedam je ranjeno.

Eksperti za ekstremne grupe koje šire mržnju kažu da „black power“ grupe nakon nedavnih ubistava crnaca u Fergusonu, Baltimor, Njujorku i drugim gradovima nijesu bile sklone nasilju.

Nakon ubistva Brauna u Fergusonu 2014. nijedna od ovih grupa nije izvela nikakav napad, kazala je Hajdi Bejrih, iz „Pravnog centra južnjačko siromaštvo“.

Omovel iz Oružanog kluba kaže da je Džonson „saosjećao sa svojim narodom“. „Boljelo ga je i slamalo mu je srce kada je svakodnevno na društvenim medijima čitao o tome kako njegov narod ubija policija“

„Ove grupe nijesu povezane sa nasiljem na redovnoj osnovi na način na koji su to skinhedsi ili neonacisti“, kazala je Bejrih. „One nemaju spisak članova koji su hapšeni za zločine kao što to imaju neke grupe koje propagiraju nadmoć bijele rase“.

U Centru navode da je došlo do povećanja broja „crnačkih separatističkih“ grupa na 180 sa 113 u periodu između 2014. i 2015. Takođe tvrde da su postovi Novih crnih pantera „izuzetno“ rasistički i antisemitski.

Džonson je na Fejsbuku objavio fotografiju sa reperom Profesorom Grifom, članom grupe „Public Enemy“ koji je optužio policiju da ga je maltretirala. U poruci objavljenoj na Tviteru u petak, Profesor Grif je naveo da nije poznavao Džonsona.

Portparol FBI Kris Alen je kazao da je FBI fokusiran na pružanje pomoći istrazi u Dalasu i da nema komentar na širi kontekst napada na policajce.

Bejrih je kazala da je nejasno da li je Džonson pripadao nekoj od radikalnih grupa koje je podržavao preko Fejsbuka ili su na njega jednostavno uticali njihova onlajn literatura i ideje.

Omovel iz Oružanog kluba kaže da je Džonson „saosjećao sa svojim narodom“. „Boljelo ga je i slamalo mu je srce kada je svakodnevno na društvenim medijima čitao o tome kako njegov narod ubija policija“, kazao je on.

„Ovo se nije dogodilo zato što je jedan čovjek želio da ubija neke ljude. Pravosudni sistem u Americi je korpumpiran“.

Bonus video: