"STVORENI USLOVI ZA DIJALOG"

Litvanska "čelična lejdi" omekšala stav po pitanju Rusije: NATO počeo da izlazi iz kancelarija

"Prije nekoliko godina smo bili usamljeni u upozorenjima na prijetnje. Sada sve zemlje to shvataju i procjenjuju prijetnje veoma realistično. Zato sam sada uvjerena da više ne moramo da ponavljamo za šta je predsjednik Rusije Vladimir Putin sve sposoban", rekla je Gribauskaite
2 komentar(a)
Dalija Gribauskaite, Foto: Reuters
Dalija Gribauskaite, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2016. 12:35h

Predsjednica Litvanije Dalija Gribauskaite je danas izjavila da je odluka NATO da ojača svoje istočne granice stvorila uslove za obnavljanje dijaloga sa Rusijom.

Gribauskaite, poznata kao litvanska "čelična lejdi" zbog svog oštrog stava prema Moskvi, rekla je za AFP da je počela da "ublažava stavove" nakon što je Sjevernoatlantska alijansa juče usvojila svoj najveći plan vojnog ojačanja još od kraja "hladnog rata", kao odgovor na konflikt na istoku Ukrajine.

NATO je donio odluku o slanju po četiri bataljona, odnosno oko 1.000 vojnika, u Poljsku, Litvaniju, Letoniju i Estoniju, koje strahuju da bi Rusija mogla da pokrene nove akcije u svom nekadašnjem sovjetskom dvorištu.

"Počela sam da omekšavam. Apsolutno, zato što smo do sada dobili ono što smo tražili", rekla je litvanska predsjednica agenciji Frans pres na marginama samita NATO u Varšavi.

"Prije nekoliko godina smo bili usamljeni u upozorenjima na prijetnje. Sada sve zemlje to shvataju i procjenjuju prijetnje veoma realistično. Zato sam sada uvjerena da više ne moramo da ponavljamo za šta je predsjednik Rusije Vladimir Putin sve sposoban", rekla je Gribauskaite.

Ona je dodala da "NATO počinje da bude prava odbrambena organizacija, da izlazi iz kancelarija i diže glavu iz dokumenata i izlazi na teren".

"Istovremeno, međutim, mi otvaramo i održavamo kanale komunikacije sa Rusijom. Mi se ne zatvaramo pomoću gvozdene zavjese, a takođe ističemo da smo ujedinjeni i jaki i zahvaljujući tome možemo da budemo otvoreni i da se ne bojimo da razgovaramo", navela je predsjednica Litvanije.

Predstavnici NATO i Rusije će 13. jula održati sastanak na ambasadorskom nivou, što je drugi sastanak između Alijanse i zvanične Moskve nakon gotovo dvogodišnje pauze nakon priključenja Krima Rusiji i konflikta na istoku Ukrajine.