Gorbačov: NATO se sprema za pravi rat

"Kompletna retorika u Varšavi prosto ’vrišti‘ od želje da se objavi rat Rusiji. Oni samo govore o zaštiti, ali faktički se pripremaju za ofanzivne akcije", naglasio je bivši predsjednik SSSR-a
57 pregleda 14 komentar(a)
Mihail Gorbačov, Foto: Shutterstock
Mihail Gorbačov, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.07.2016. 11:30h

Odluka varšavskog samita NATO-a svjedoči o tome da Alijansa od "hladnog" ide ka pripremi pravog rata, smatra bivši predsjednik Sovjetskog Saveza (SSSR) Mihail Gorbačov.

"NATO je počeo da se priprema za prelazak sa ’hladnog‘ na pravi, vrući rat", izjavio je Gorbačov za "Interfaks", a prenosi Sputnjik.

"Kompletna retorika u Varšavi prosto ’vrišti‘ od želje da se objavi rat Rusiji. Oni samo govore o zaštiti, ali faktički se pripremaju za ofanzivne akcije", naglasio je bivši predsjednik SSSR-a.

Prema njegovim riječima, odluke koje su donijete u Varšavi uvlače Rusiju u konfrontaciju.

"Članice NATO-a pokušavaju da predstave kao da se ničeg ne plaše, što izaziva sumnju. One time i nas i cio svijet pokušavaju da uvuku u još veću konfrontaciju", rekao je Gorbačov, prenosi Sputnjik.

Bivši predsjednik SSSR-a smatra da međunarodna zajednica treba da preduzme maksimalne napore kako bi se zaustavilo dalje kretanje ka ratnom stanju.

"Naravno, Rusija treba da nastavi da se štiti, treba da se zaustavi ovaj užasni proces. Svi narodi, Ujedenjene nacije i Savjet bezbjednosti UN treba veoma oštro da reaguju kako bi se zaustavilo ovo što se događa. Ovom procesu treba da se priključe i iskusni političari i vojna lica, koji su veoma svjesni do čega sve ovo može da dovede. Narodi to treba da zaustave, kako niko ne bi mogao da igra na ’zatezanje‘ međunarodne situacije u svijetu koje gura svijet u rat", rekao je Gorbačov.

On smatra da odluke koje su donijete u Varšavi odražavaju krizu politike NATO-a. Prema riječima bivšeg predsjednika SSSR-a, varšavski samit je pokazao krizu unutrašnje i spoljne politike partnera Rusije.

Gorbačov je konstatovao da članice NATO-a provociraju "zatezanje" međunarodne situacije, što je u isto vrijeme i želja da se Rusija isprovocira na sprovođenje oštrih recipročnih mjera.

Sinoć su lideri zemalja NATO-a na samitu Alijanse u Varšavi doneli odluku da se obrazuju četiri višenacionalna bataljona u baltičkim zemljama i Poljskoj, po principu rotacije.

Bonus video: