Stoltenberg: Rusija nije strateški partner, nastupamo zajedno u politici prema njoj

"Mi smo u jednoj novoj situaciji koja je drugačija od svega što smo dosad iskusili", kazao je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse
0 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2016. 11:36h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je danas, drugog dana samita u Varšavi, da su se lideri Alijanse saglasili da održe jedinstvenu politiku odvraćanja i dijaloga sa Rusijom.

"Glavna poruka... glasi da je Alijansa ujedinjena i da nastupamo zajedno", rekao je Stoltenberg na pitanje o razgovorima koje su lideri 28 država članica NATO imali o Rusiji na kraju prvog dana samita, prenosi AFP.

Stoltenberg je izrazio zadovoljstvo što vidi koliko je snažna ta poruka u NATO i koliko lideri Alijanse jedinstveno stoje iza te poruke.

"Jedinstvena poruka sa večere jeste da su naši odnosi zasnovani na odbrani i dijalogu", istakao je on.

Upitan da li se slaže sa komentarima koje je juče iznio francuski predsjednik Fransoa Oland da Rusija nije prijetnja već partner, Stoltenberg je odgovorio da se NATO sada nalazi u potpuno novoj situaciji.

"Ne vidimo nijednu trenutnu prijetnju protiv bilo koje saveznice NATO", rekao je Stoltenberg, dodavši da Rusija nije strateški partner Alijansi, pošto nisu u strateškim odnosima mada je NATO pokušao da ih razvije, ali da Rusija i NATO nijesu ni u situaciji hladnog rata.

"Mi smo u jednoj novoj situaciji koja je drugačija od svega što smo dosad iskusili", zaključio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse.

NATO u Avganistanu i naredne godine

NATO snage biće prisutne u Avganistanu i nakon ove godine, a Alijansa će finansijski podržavati bezbjednosne snage te zemlje do 2020. godine, saopštio je generalni sekretar, Jens Stoltenberg.

On je, na konferenciji za novinaare, drugog dana Samita u Varšavi, kazao da su se lideri zemalja članica dogovorili da nastave sa misijom Resolute Support u Avganistanu i nakon 2016. godine.

“Posvećeni smo nastavku finansiranja avganistanskih bezbjednosnih snaga do 2020. godine i potvrdili smo podršku dugoročnom partnerstvu i praktičnoj podršci Avganistanu”, kazao je Stoltenberg.

On je rekao da nema razloga za spekulacije o tome koliko će trajati misija u Avganistanu, navodeći da će tokom naredne godine procijeniti situaciju i odlučiti o daljim koracima.

Kako je kazao, Sjedinjene Američke Države i ostale članice posvećene su finansiranju avganistanskih snaga do 2020 godine.

Stoltenberg je, pojašnjavajući odluke u vezi sa misijom u Avganistanu, ocijenio da Avganistan napreduje i da taj napredak mora biti nastavljen, posebno kad je u pitanju poštovanje ljudskih prava.

“Nastavljamo sa obukom, Avganistan se još suočava sa nestabilnošću i nasiljem, tako da je nastavak naše političke, vojne i finansijske uključenosti od velikog značaja”, rekao je generalni sekretar NATO-a.

On je podsjetio da je NATO misija u Avganistanu sad neborbena i bazirana na obuci avganistanskih snaga, poručujući da će Resolute Support misija nastaviti da bude neborbena.

“Situacija u Avganistanu nije laka, vidimo nasilje, terorističke napade i ne očekujemo da ovo bude lako okončano, situacija u Avganistanu biće i dalje izazovna, zato smo i odlučili da nastavimo da ih podržavamo, jer im je podrška potrebna”, kazao je Stoltenberg.

On je pozdravio napredak avganistanskih odbrambenih snaga koje, kako je ocijenio, razvijaju kapacitete i vazdušne snage, navodeći da se i muškarci, i žene obučavaju za pilote.

Kako je rekao, prilikom posjete Kabulu bio je impresioniran posvećenošću muškaraca i žena koji se obučavaju za pilote.

Na pitanje da li u Avganistanu postoji prijetnja od Islamske države (ID), on je rekao da su vidjeli prisustvo ID, ali i lokalnih grupa koje su joj odane.

“Nije važno kako se te grupe zovu, već je važno da jačamo Avganistan i omogućimo im da se bore protiv različitih grupa i vidjeli smo efektivne akcije u proteklim mjesecima”, dodao je Stoltenberg.

On je poručio da je važno da Avganistan nastavi da sprovodi reforme, radi na poštovanju ljudskih prava i borbi protiv korupcije.

Stoltenberg je ocijenio da je zaštita civila i medicinskih radnika visoko na agendi Alijanse, i da će nastaviti da pomažu avganistanskim snagama kako bi bilo što manje civilnih žrtava.

Bonus video: