Netanjahu pozvao UN da osude Hezbolah zbog tunela

281 pregleda 0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pozvao je danas Savjet bezbjednosti UN da osudi "nemilosrdne akte agresije" libanske ekstremističke organizacije Hezbolah, da je označi terorističkom i pojača sankcije protiv nje.

Netanjahu je rekao da bi Savjet bezbjednosti trebalo da se "založi za istinu" na današnjem sastanku kada će se diskutovati o tunelima koje je Izrael nedavno otkrio na granici s Libanom, prenio je AP.

Izraelska vojska počela je operaciju pronalaženja i uništavanja tih tunela za koje tvrdi da su ih prokopali ekstremisti Hezbolaha da bi izveli napade na Izraelce.

Hezbolah, koji je koristio takve tunele unutar Libana za vreme rata protiv Izraela 2006. godine, za sada nije ništa komentarisao.

Procjenjuje se da proiranski šiitski Hezbolah, teško naoružana mini vojska, ima arsenal od 150.000 raketa koje mogu da dosegnu čitav Izrael.

Netanjahu je danas rekao da, koliko je njemu poznato, libanska vojska nije znala da Hezbolah kopa tunele u Izrael, ali je ocijenio da je odgovornost te susjedne arapske zemlje da ih sada uništi.

"Sada oni znaju i trebalo bi da budu tamo da ih otkriju i neutrališu. Libanska vlada ne radi ništa u najboljem slučaju, a sarađuje u najgorem", rekao je izraelski lider na konferenciji za strane medije.

On je rekao novinarima da je ovih dana pred sastanak Savjeta bezbjednosti UN razgovarao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i tražio da zauzme stav protiv Hezbolaha, "da osudi Hezbolah i da ga ne podržava ili bude neutralan".

Bonus video: