U Dalasu ubijeno pet policajaca, jedan od napadača se ubio

Na mjestu sa kojeg je jedan od napadača pucao pronađen je "sumnjiv paket" i na teren je izašla policijska jedinica za deminiranje
78 pregleda 0 komentar(a)
policija SAD, Foto: Reuters
policija SAD, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.07.2016. 08:31h

Šef policije u Dalasu Dejvid Braun izjavio je danas da je poslije ubistva pet policajaca iz snajpera u tom gradu uhapšeno troje osumnjičenih dok se četvrti ubio

On je bio opkoljen i razmjenjivao je vatru sa pripadnicima policije, prijeteći da su postavljene bombe širom Dalasa.

Braun je ranije na konferenciji za novinare rekao da je policija pregovarala sa osumnjičenim u jednoj garaži u centru Dalasa, je odakle je on razmjenjivao vatru sa pripadnicima policije, prenio je AP.

Braun je dodao da je osumnjičeni pružao otpor i da je pregovaračima rekao da ima namjeru da povrijedi još policajaca, kao i da su širom Dalasa postavljene bombe.

Osumnjičeni je rekao "našim pregovaračima da dolazi kraj i da će povrijediti još nas, misleći na pripadnike organa reda, kao i da su bombe postavljene svuda u garaži i u centru" grada, kazao je ranije Braun.

Braun je precizirao i da je među uhapšenim osumničenima i jedna žena.

Šef dalaske policije je naveo i da vlasti još uvijek ne znaju da li su lokalizovale sve osumnjičene za napade snajperom u kojima su u ubijena četvorica policajaca, dok je ranjeno njih sedam.

Svjedok pucnjave u Dalasu, Ismael Dejesus uspio je da uhvati na video-snimku dio stravičnog događaja u kome je ubijeno pet policajca. Na snimku koji traje više od minuta vidi se napadač koji se krije iza stubova sa puškom u rukama. "Djelovalo je kao egzekucija. Četiri puta ga je upucao u leđa". rekao je očevidac.

Pet policajca su ubijena, a sedam je ranjeno kada su na njih otvorila vatru najmanje dva snajpera u četvrtak uveče u Dalasu u trenutku kada su se u centru grada održavali protesti zbog stradanja dvojice Afroamerikanaca tokom policijskih intervencija u Minesoti u Luizijiani, saopštila je policija.

Dva snajpera su gađala "policiju sa uzvišenih položaja tokom protesta", rekao je Braun i dodao da je ranjen i jedan civil.

Snajperski napadi su se dogodili u četvrtak u 20.45 po lokalnom vremenu u trenutku dok je više stotina ljudi protestovalo zbog ubistava Afroamerikanaca tokom policijskih intervencija u Baton Ružu u Luizijiani i u Sent Polu u Minesot

Na protestu u Dalasu zbog policijskog nasilja okupilo se više stotina ljudi, a slični skupovi održani u drugim djelovima SAD, u Atlanti, Čikagu i Filadelfiji, i protekli su mirno.

Obama: Ozbiljan problem, dijelim osjećanja "ljutnje, frustracije i žalosti"

Ubistva dvojice Afroamerikanaca koja su izvršili pripadnici policije u Luizijani i Minesoti pokazuju da SAD imaju "ozbiljan problem", izjavio je danas američki predsjednik Barak Obama.

On je dodao da dijeli osjećanja "ljutnje, frustracije i žalosti" koja su ova ubistva izazvala širom zemlje, prenio je AP.

U svom prvom javnom reagovanju na ove slučajeve, Obama je kazao da je jasno da to nisu izolovani incidenti, dodajući da su SAD "previše puta vidjele takve tragedije" i da bi svi Amerikanci trebalo da budu duboko uznemireni zbog tih smrti.

Bonus video: