"Lokalni ratnik" duva brzinom od 220 kilometara na čas: Pogodio Filipine, prijeti Tajvanu i Kini

Oko 35.000 vojnika je u pripravnosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Tajvana
59 pregleda 0 komentar(a)
Tajfun, Azija, Foto: Beta-AP
Tajfun, Azija, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 07.07.2016. 09:28h

Snažan tajfun "Nepartak", koji se brzo kreće, pogodio je danas sjeverozapadnu obalu Filipina i kreće se prema Tajvanu koji će, prema prognozama, zahvatiti sjutra, a prijeti i kineskom području u okolini Šangaja.

Filipinski meteorolozi upozorili su ribarske brodove da danas ne isplovljavaju na pučinu, a komercijalne brodove da se čuvaju velikih talasa, prenosi AP.

Tajfun "Nepartak", čiji naziv u prevodu znači "lokalni ratnik", duva iznad Filipinskog mora jačinom od 220 kilometara na sat, oko 700 kilometara sjeverno od Manile.

Filipine svake godine pogodi 20-ak oluja i tajfuna, većinom sa Pacifika, podsjeća američka agencija.

I Tajvan, koji je takođe često na udaru tajfuna, priprema se za nalet ovog supertajfuna pete kategorije za koji se očekuje da će sjutra pogoditi to ostrvo, pa je tako hiljade turista evakuisano odatle, navodi Bi-Bi-Si.

Vlasti upozoravaju i na opasnost od poplava i klizišta pošto se očekuju jaki vjetrovi i obilne kiše.

Oko 35.000 vojnika je u pripravnosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tajfun prijeti i drugim oblastima u Kini, koja je već pogođena višednevnim poplavama usljed obilnih kiša u kojima je više od 180 ljudi poginulo ili nestalo.

Nivo vode u jezeru Taihu, u blizini Šangaja, dostigao je protekle nedjelje najviše vrijednosti od 1954. godine, a to područje je u velikoj opasnosti od poplava usljed tajfuna koji se i tamo prognozira za sjutra.

Bonus video: