BAN KI MUN POZVAO NA MIRNO RJEŠAVANJE NESUGLASICA

Hoće li doći do raspirivanja tenzija: Američki razarači se približili ostrvima u Južnom kineskom moru

Tri američka broda patroliraju nedaleko od kineskih ostrva u arhipelagu Spratlis i oblasti Skarboro, u blizini Filipina, navode zvaničnici
1 komentar(a)
Južno kinesko more, Foto: Reuters
Južno kinesko more, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.07.2016. 08:08h

Američki razarači približili su se proteklih nedjelja grebenima i ostrvima pod kineskom kontrolom u spornom Južnom kineskom moru, saopštili su danas zvaničnici američke mornarice, javlja Rojters.

Ove patrole bi mogle da raspire tenzije uoči značajne presude povodom teritorijalnih zahtjeva koje Peking iznosi kad je riječ o Južnom kineskom moru, ocjenjuje britanska agencija.

Tri američka broda patroliraju nedaleko od kineskih ostrva u arhipelagu Spratlis i oblasti Skarboro, u blizini Filipina, navode zvaničnici.

Iako nisu ušli u zonu od 12 nautičkih milja, koju podrazumijeva takozvana operacija plovidbene slobode koja bi iziskivala odobrenje na visokom nivou, razarači operišu od 14 do 20 nautičkih milja dalje od kineskih ostrva, prenio je vašingtonski list "Nejvi Tajms".

Prošle nedjelje je Južnim kineskim morem patrolirao i brod "Ju-Es-Es Ronald Regan" i njegova pratnja.

Portparol Pacifičke flote Klint Ramsden rekao je da su te patrole dio "rutinskog prisustva" u skladu sa međunarodnim pravom, ne želeći da iznosi operativne ili taktičke detalje.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun rekao je danas da je Kinu upozorio na potrebu za mirnim rješavanjem nesuglasica povodom spornih teritorijalnih prava na Južnom kineskom moru.

Ban je to rekao na konferenciji za novinare koju je u Pekingu održao zajedno sa kineskim ministrom vanjskih poslova Vang Jiem, prenijela je britanska agencija.

Tenzije su u porastu uoči odluke koju 12. jula treba da donese Arbitražni sud u Hagu u vezi sa sporom između Kine i Filipina zbog Južnog kineskog mora.

Kina tvrdi da taj sud nema jurisdikciju i najavljuje da neće učestvovati u tom procesu niti će prihvatiti sudsku odluku, podsjeća Rojters.