IZNENADNA ODLUKA

Američki zvaničnik: SAD planiraju potpuno povlačenje vojske iz Sirije

Neimenovani zvaničnik na kojeg se poziva CNN tvrdi da je odluku o povlačenju donio predsjednik Donald Tramp
611 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.12.2018. 16:42h

Sjedinjene Američke Države planiraju brzo i potpuno povlačenje svoje vojske iz Sirije, informacija je koju prenosi više američkih uglednih medija poput Wall Street Journala i CNN-a

"SAD se priprema za brzo i potpuno povlačenje iz Sirije", naslov je na CNN-u, čija dopisnica iz Pentagona (američko ministarstvo odbrane) Barbara Star javlja kako joj je informaciju potvrdio neimenovani zvaničnik iz odbrambenog sektora.

Taj je zvaničnik izjavio i kako je odluku o povlačenju donio američki predsjednik Donald Tramp.

Vijest o američkom povlačenju prvi je objavio The Wall Street Journal (WSJ), navodeći kako je riječ o iznenadnom obratu situacije te da će ta odluka uzrokovati turbulencije u američkoj strategiji na Bliskom istoku.

WSJ tvrdi kako su američki zvaničnici počeli obavještavati partnere u Siriji o planu da američke snage odmah počnu povlačiti iz te zemlje.

Američki vojnici djeluju u sjevernom dijelu Sirije kao savjetnici Kurdima i drugim grupama u borbi protiv Islamske države, a prema posljednjim informacijama, na terenu ih ima oko dvije hiljade.

Zvaničnici iz SAD poručuju kako je američka vojska stacionirana u obližnjem Iraku te da će biti spremna izvesti napade u Siriji ako bude potrebno.