Ćerka uzbekistanskog predsjednika dobila više od 385 miliona dolara mita?

"Mito je plaćan u zamjenu za ulazak na uzbekistansko tržište telekomunikacija", navelo je tužilaštvo u saopštenju
75 pregleda 2 komentar(a)
Gulnara Karimova, Foto: Shutterstock
Gulnara Karimova, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.07.2016. 17:29h

Holandski tužioci zatražili su danas od suda da zaplijeni sredstva kompanije sa sjedištem u Holandiji za koju tvrde da je bila paravan i korišćena za podmićivanje Gulnare Karimove, ćerke uzbekistanskog predsjednika koja je, kako navode, dobila više od 385 miliona dolara mita.

Tužilaštvo je tražilo od suda u Amsterdamu da zaplijeni 300 miliona eura i odredi kaznu od gotovo pet miliona eura.

Tužioci zahtijevaju i da sud zaplijeni udio od šest procenta koji je paravan kompanija Takilnat imala u telekom operateru TelijaSonera.

"Mito je plaćan u zamjenu za ulazak na uzbekistansko tržište telekomunikacija", navelo je tužilaštvo u saopštenju.

Novac je bio namijenjen ćerki uzbekistanskog predsjednka. Karimova je bila vlasnik Takilanta, navodi tuzilaštvo, prenio je Rojters.

Tužioci kažu da su mito plaćale kompanije VimpelCom, koja se nagodila sa tuzilaštvom i Telija koja je još uvek pod istragom.

Meta holandskih tužilaca bila je kompanija Takilant a ne sama Karimova. Oni kažu da je Karimova dobila više od 385 miliona dolara mita između 2007. i 2015. godine kako bi obezbedila mobilnu 3G licencu za Unitel, filijalu VimpelCom-a koji je u norveško-ruskom vlasništvu i Coscom LLC, uzbekistankoj firmi Telije.

Švajcarske, švedske i americke vlasti su već imenovale Karimovu kao osumnjicenu u istrazi o mitu 2012. godine. Švajcarska i švedska istraga se nastavljaju.

Bonus video: