Frapantni podaci ACJ: Ljekari u SAD siluju i pacijente u anesteziji, sistem toleriše

"Bilo bi drugačije da je u pitanju jedan izolovani incident, ali znanje da je seksualno nasilje nad pacijentima toliko rasprostranjeno, zastrašujuće je", rekla je Erin Vans, žena iz Oregona koju je seksualno napao ljekar dok je bila u anesteziji
2 komentar(a)
Anestezija, Foto: Shutterstock
Anestezija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.07.2016. 17:12h

Seksualno zlostavljanje koje ljekari sprovode nad svojim pacijentima iznenadjujuće je rasprostranjeno u SAD, ali sistem nadzora i tajne istrage omogućavaju prestupnicima da nastave sa liječenjem pacijenata, objavio je Altlanta žurnal (ACJ).

ACJ je analizirao više od 100.000 disciplinskih postupaka protiv lekara od 1999. i utvrdio da je više od 3.100 prijavljenih ljekara kažnjeno zbog seksualnog nasilja, od čega je u više od 2.400 slučajeva nasilje bilo usmjereno protiv pacijenata. Američki list je došao do saznanja da polovina kažnjenih ljekara još uvijek ima aktivne ljekarske licence, kao i da mnogi od njih još rade s pacijentima.

Ovi slučajevi predstavljaju samo djelić incidenata u kojima su ljekari optuženi za seksualno zlostavljanje pacijenata, navodi ACJ, dodajući da državni regulatori i bolnice spovode istrage u tajnosti, kao i da su pojedine tužbe nejasno formulisane, pa pacijenti ni ne znaju da je ljekar bio optužen za seksualo zlostavljanje.

Američka medicinska asocijacija osudila je seksualno nasije lekara nad pacijentima, ali se o ovom pitanju još ćuti, što omogućava da optuženi ljekari mogu da nastave da rade s pacijentima, upozorava list.

Analiza, koja je obuhvatila 16 godina javne evidencije, pokazala je da su ljekari iz brojnih oblasti bili optuženi za seksualno zlostavljanje svojih pacijenata. Među njima je bilo, kako se navodi, psihijatara koji su zavodili svoje emotivno krhke pacijente, anesteziologa koji su vršili seksualno nasilje nad pacijentima u anesteziji, akušera i drugih.

Razmjere i obim nedjela variraju i kreću se od neumjesnih komentara ljekara tokom intimnih ispitivanja pacijenata do silovanja psihički i fizički onesposobljenih pacijenata. Pojedini ljekari u SAD nalaze se među najgorim seksualnim predatorima nacije, sa stotinama žrtvava tokom decenija karijere, navodi se u analizi.

Većina ljekara ne uznemirava pacijente, ali je taj fenomen češći nego što to želi da se prizna, piše američki list.

"Bilo bi drugačije da je u pitanju jedan izolovani incident, ali znanje da je seksualno nasilje nad pacijentima toliko rasprostranjeno, zastrašujuće je", rekla je Erin Vans, žena iz Oregona koju je seksualno napao ljekar dok je bila u anesteziji.

ACJ navodi da se seksualni prestupi tolerišu na jedan ili na drugi način u svim državama. Ljekarske disciplinske komisije često pružaju kolegama ljekarima drugu šansu, bolnice ne prijavljuju žalbe pacijenata, a tužioci pokušavaju da smanje troškove, što rezultira time da ljekari ostaju van prestupničkih registara.

Bonus video: