Stotine Venecuelanaki probile granicu s Kolumbijom da kupe namirnice

Dvije strane dijele poroznu granicu od 2.219 kilometara na kojoj djeluju brojni krijumčari, kao i gerila, paravojne jedinice i trgovci drogom
2 komentar(a)
Venecuela, Foto: Twitter
Venecuela, Foto: Twitter
Ažurirano: 06.07.2016. 06:42h

Oko 500 Venecuelanki na silu je prešlo granicu između Venecuele i Kolumbije, zatvorenu gotovo godinu dana, da bi kupile osnovne namirnice zbog nestašica u svojoj zemlji, javljaju lokalni mediji.

Žene koje su uglavnom iz sjeverozapadne venecuelanske države Tačira, obučene u bijelo, uspjele su sinoć da probiju kordon vojnika na granici. Kada su prešle granicu, otišle su u grad Kukuta, na sjeveroistoku Kolumbije, snabdjele se osnovnim proizvodima i dva sata kasnije se vratile nazad.

Venecuela prolazi kroz tešku ekonomsku krizu od pada cijena nafte, njenog glavnog izvora prihoda. U zemlji oko 80 odsto osnovnih proizvoda kao što su pirinač, šećer ili toalet papir se skoro uopšte ne mogu mogu naći.

Situacija se pogoršala kada je zatvorena granica između Venecuele i Kolumbije. Odluku o zatvaranju granice doneo venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro u avgustu prošle godine.

Dvije strane dijele poroznu granicu od 2.219 kilometara na kojoj djeluju brojni krijumčari, kao i gerila, paravojne jedinice i trgovci drogom.

Bonus video: