PETORO STRADALO ZA DVA DANA

Izraelska vojska zatvorila Hebron: Stigle stotine vojnika zbog eskalacije nasilja

"Uprava transferiše novac teroristima kroz razne metode pranja i kako se teror pogoršava više novca se isplaćuje", naveo je Netanjahov kabinet
0 komentar(a)
Izrael, Foto: Reuters
Izrael, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.07.2016. 17:11h

Izraelska armija je danas uvela blokadu grada Hebrona i okolnog područja na Zapadnoj obali zbog iznenadne eskalacije nasilja, u kome je ubijeno dvoje Izraelaca i troje palestinskih napadača za dva dana.

Oko 700.000 ljudi će osjetiti posljedice ove mjere, najoštrije nakon blokade uvedene poslije ubistva trojice izraelskih tinejdžera u junu 2014. godine, navode izraelski mediji.

O eskalaciji nasilja u subotu uveče će diskutovati uži sastav izraleske vlade, zadužen za bezbjednost.

Kako je navedeno, u prvom odgovoru na četiri incidenta, tri na Zapadnoj obali i jedan u Izraelu, kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua je najavio da će se smanjiti sumu novca od poreza koje izraelska strana ubira u ime Palestinaca za onoliko koliko se daje mjesečno "teroristima i njihovim porodicama".

"Uprava transferiše novac teroristima kroz razne metode pranja i kako se teror pogoršava više novca se isplaćuje", naveo je Netanjahov kabinet.

Predloženo je, između ostalog, proglašenje vanrednog stanja, uvođenje propisa koji će omogućiti proterivanje porodica terorista i oštre mjere protiv huškača i onih koji podržvaju teror.

Tokom devet mjeseci nasilja poginula su 34 Izraelca, dvoje američkih turista, jedan Eritrejac i jedan Sudanac. U isto vrijeme ubijeno je najmanje 214 Palestinaca, prema računici Frans presa. Izrael tvrdi da su većina poginulih bili napadači.

Preporučujemo za Vas