Papa posjetio memorijalni centar u Jerevanu pošto je osudio genocid nad Jermenima

Ta riječ nije se nalazila u papinom ranije podjeljenom govoru. On ju je jednom ranije upotrebio, i to kada je govorio o ovom masakru u Vatikanu u aprilu 2015, što je naišlo na negodovaje Ankare koja ne priznaje da je masovan pokolj Jermena u Otomanskom carstvu bio genocid
4 komentar(a)
papa Franjo Jermenija, Foto: Reuters
papa Franjo Jermenija, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2016. 08:12h

Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo posjetio je danas memorijalni centar u Jerevanu, glavnom gradu Jermenije, rekavši da svijet nikada ne treba da zaboravi jermenske žrtve u vreme Otomanskog carstva.

Papa Franjo je govorio nekoliko sati pošto je osudio genocid nad Jermenima, u govoru u predsjedničkoj palati u Jerevanu, i dva puta je izgovorio tu riječ, koju Turska smatra neprihvatljivom.

On je položio venac na spomenik i stajao pognute glave, u tihoj molitvi, dok su ga sveštenici blagoslovili, a hor izveo himne.

"Molim se ovde, s tugom u srcu, da se takva tragedija nikada ne ponovi, da čovječanstvo nikada ne zaboravi i da će znati kako da dobrotom pobjedi zlo", naveo je papa u knjizi žalosti u Spomen kompleksu genocida nad Jermenima.

On je dodao da sjećanje predstavlja izvor mira i budućnosti.

Papa boravi u trodnevnoj posjeti Jermeniji, a poslije memorijalnog centra na brdu Cicernakaberd u Jerevanu, održaće misu u sjeverozapadnom gradu Gjumri.

Papa Franjo je u petak osudio genocid nad Jermenima 1915/1916. u vrijeme Otomanskog carstva.

Ta riječ nije se nalazila u papinom ranije podjeljenom govoru. On ju je jednom ranije upotrebio, i to kada je govorio o ovom masakru u Vatikanu u aprilu 2015, što je naišlo na negodovaje Ankare koja ne priznaje da je masovan pokolj Jermena u Otomanskom carstvu bio genocid.

Turska nema diplomatske odnose sa Jermenijom zbog različitog tumačenja tog događaja.

Bonus video: