UDARI NA PROVINCIJU IDLIB

SOHR: U vazdušnim napadima u Sirij poginulo 27 civila

Opservatorija nije mogla da utvrdi da li su vazdušne udare izvele sirijske vojne snage ili ruski avioni
1 komentar(a)
Sirija, vazdušni napad, Foto: Reuters
Sirija, vazdušni napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2016. 16:52h

Najmanje 27 civila ubijeno je danas u više vazdušnih napada u provinciji Idlib, koja je pod kontrolom ogranka Al Kaide u Siriji i njegovih saveznika, javila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Najmanje 21 civil, uključujući petoro djece, poginulo je u vazdušnim napadima na pijacu u Idlibu, glavnom gradu istoimene provincije na sjeverozapadu Sirije koja je pod kontrolom Fronta al Nusra, ogranka Al Kaide u Siriji i njegovih saveznika pobunjenika, navela je ta organizacija.

"Vojni avioni sproveli su ovaj masakr u kome je ubijen najmanje 21 civil, uključujući i petoro djece, na popularnoj pijaci u Idlibu", saopštila je Opservatorija.

U drugom vazdušnom napadu danas u gradu Maret al Njuman, takodje u provinciji Idlib, pogođena je stambena zgrada i tada je poginulo šestoro ljudi, uključujući majku i četvoro djece koji su zarobljeni u ruševinama, prenijela je Opservatorija.

Opservatorija nije mogla da utvrdi da li su vazdušne udare izvele sirijske vojne snage ili ruski avioni.

Od marta 2015. ta oblast nije pod kontrolom sirijskih vlasti i svakodnevno je meta vazdušnih napada sirijske vojske ili njenih ruskih saveznika, navodi agencija Frans pres.

Opservatorija, koja ima veliku mrežu saradnika na terenu, objavila je video snimak koji pokazuje izgorjela kola, razbacane gajbice povrća među šutom i vatrogasce koji pokušavaju da ugase požar.

U napadima na isti grad Idlib 31. maja najmanje 23 civila je ubijeno i desetine je ranjeno. Opservatorija je pripisala te napade Rusiji, ali je Moskva demantovala da su ih izveli njeni avioni.

Provincija Idlib je pod kontrolom Osvajačke armije, koalicije sastavljene od više grupa među kojima i Front al Nusra, i drugih ekstremističkih grupa kao i islamističkih pobunjenika.

Zahvaljujući vazdušnoj pomoći Rusije, koja je počela vazdušnu kampanju u Siriji u septembru 2015. vlasti iz Damaska uspjele su da povrate prevlast u ratu protiv pobunjenika koji žele da svrgnu predsjednika Bašara al Asada.