Bitka za Sirt: Napad bombaša samoubica na libijske snage, ubijena najmanje jedna osoba

Snajperisti snaga lojalnih libijskoj jedinstvenoj vladi zauzeli su položaje i čekaju dalje napredovanje
0 komentar(a)
Sirt, Foto: Reuters
Sirt, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2016. 14:15h

Najmanje jedna osoba poginula je danas u napadu bombaša samoubica na položaje snaga lojalnih libijskoj jedinstvenoj vladi u Sirtu, saopštili su libijski vojni zvaničnici.

Portparol snaga libijske vlade, general Mohamed el-Gasri, rekao je da su eksplodirala tri automobila-bombe, među kojima jedno ambulantno vozilo, koji su se infiltrirali među vozila vojske, ubivši najmanje jednu i ranivši desetak osoba.

On je dodao da vladine snage nastavljaju borbu za preuzimanje kontrole nad Sirtom, kako bi ta operacija bila okončana prije kraja mjeseca Ramazana, koji je počeo 6. juna.

Prema Gasrijevim riječima, džihadisti Islamske države zabarikadirali su se u centru grada da bi ulične borbe što duže potrajale.

Ranije danas je ilibijska vlada nacionalnog jedinstva takođe saopštila da su se pripadnici Islamske države zabarikadirali su se u centru Sirta, glavnog uporišta džihadista u Libiji, u iščekivanju dugotrajnih uličnih borbi.

Snajperisti snaga lojalnih libijskoj jedinstvenoj vladi zauzeli su položaje i čekaju dalje napredovanje, izjavili su libijski vojni zvaničnici.

Snage libijske vlade nacionalnog jedinstva zauzele su juče veće djelove Sirta.

Zvaničnik biroa za informisanje Reda Isa rekao je agenciji Frans pres da su snage lojalne libijskoj jedinstvenoj vladi poslije žestokih borbi sa ekstremistima preuzele kontrolu nad Sirtom.

Vladine trupe takođe su zauzele nekoliko stambenih četvrti u istočnom dijelu grada, a tokom ofanzive poginulo je 11 vojnika, dok je njih 45 ranjeno, naveo je Isa.

Sirt se nalazi 450 kilometara istočno od glavnog grada Tripolija i od kraja 2014. godine glavno je uporište islamista u Libiji.

Snage libijske vlade su u srijedu ušle u Sirt i napredovale su brže od očekivanog protiv Islamske države, prenosi AFP.

Islamska država je prošle godine zauzela Sirt i pretvorila ga u glavnu bazu za svoje operacije u Sjevernoj Africi, navodi AFP.

Gubitak Sirta bio bi veliki udarac za Islamsku državu koja gubi teritorije i u Iraku i Siriji gdje je uspostavila samoproglašeni "kalifat" 2014, podsjetila je agencija.

Bonus video: