Virus Zika nije više jedini problem: Super bakterija prijeti Olimpijskim igrama?

Nalazi iz dve još uvijek neobjavljene naučne studije u koje je Rojters imao uvid, ukazuju da su najpopularnije turističke lokacije u Riju zaražene mikrobima koji se obično pronalaze samo u bolnicama
0 komentar(a)
Rio de Žaneiro, plaža, Foto: Reuters
Rio de Žaneiro, plaža, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2016. 15:22h

Na plažama Rija de Žaneira otkrivena je opasna super bakterija koja je otporna na ljekove, tvrde naučnici navodeći da je njeno prisustvo registrovano na lokacijama gdje bi tokom Olimpijskih igara trebalo da se održi takmičenje u vodenim sportovima.

Nalazi iz dve još uvijek neobjavljene naučne studije u koje je Rojters imao uvid, ukazuju da su najpopularnije turističke lokacije u Riju zaražene mikrobima koji se obično pronalaze samo u bolnicama.

Takođe je prisustvo te bakterije konstatovano u lagunama gdje će se održati takmičenje u veslanju i vožnji kanua.

Zbog opasnosti od širenja virusa Zika, Svjetska zdravstvena organizacija angažovala je stručnjake koji treba da procijene da li ima potrebe da se odlože ili otkažu Olimpijske igre koje se održavaju u Riju od 5. do 21. avgusta.

Više od 150 naučnika iz 29 zemalja pozvalo je ranije na odgađanje ili premiještanje Olimpijskih igara "u interesu javnog zdravlja", ali je Svjetska zdravstvena organizacija bila protiv toga.

Bonus video: