Snage libijske vlade zauzele Sirt, glavno uporište džihadista Islamske države

Vladine trupe takođe su zauzele nekoliko stambenih četvrti u istočnom dijelu grada, a tokom ofanzive poginulo je 11 vojnika, dok je njih 45 ranjeno
0 komentar(a)
Sirt, Foto: Reuters
Sirt, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2016. 08:14h

Snage libijske vlade nacionalnog jedinstva zauzele su grad Sirt, glavno uporište džihadista Islamske države, saopštili su danas libijski zvaničnici.

Zvaničnik biroa za informisanje Reda Isa rekao je agenciji Frans pres da su snage lojalne libijskoj jedinstvenoj vladi poslije žestokih borbi sa ekstremistima preuzele kontrolu nad Sirtom i tu se stacionirale.

Vladine trupe takođe su zauzele nekoliko stambenih četvrti u istočnom dijelu grada, a tokom ofanzive poginulo je 11 vojnika, dok je njih 45 ranjeno, naveo je Isa.

Sirt se nalazi 450 kilometara istočno od glavnog grada Tripolija i od kraja 2014. godine glavno je uporište islamista u Libiji.

Prema Isinim rečima, vladine snage od četvrtka blokiraju priobalne djelove grada i vode žestoke borbe sa džihadistima u zoni između centra i sjevernih djelova Sirta.

Vojska lojalna jedinstvenoj vladi u srijedu je ušla u Sirt i uz vazdušne i artiljerijske udare napredovala ka unutrašnjim djelovima grada.

Specijalni izvjestilac UN za Libiju Martin Kobler napisao je na Tviteru da je "impresioniran brzim napredovanjem vladinih snaga u Sirtu", a jedan od bliskih savjetnika američkog predsjednika Baraka Obame ocijenio je da je uspjeh vladine vojske "ohrabrujući, iako je situacija u Sirtu i dalje veoma ozbiljna".

Bonus video: