Ujedinjene nacije unaprjeđuju liječenje obolelih od side

Cilj kontrole liječenja je da se kod 90 odsto oboljelih koji primaju antiretrovirusne ljekove smanji prisustvo virusa do mjere u kojoj se virus ne može otkriti, što poboljšava kvalitet života i smanjuje rizik od prenošenja
0 komentar(a)
Sida, AIDS, Foto: Shutterstock
Sida, AIDS, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.06.2016. 07:30h

Zemlje članice Ujedinjenih nacija obavezale su se da će u narednih pet godina obezbijediti lečenje za gotovo dvorstruko veći broj oboljelih od side.

Tokom trodnevne konferencije posvećene suzbijanju epidemije AIDS-a do 2030. godine, koja je juče završena, 193 zemlje svjetske organizacije su se, takođe, prvi put obavezale da će kontrolisati kvalitet liječenja, prenosi AP.

Cilj kontrole liječenja je da se kod 90 odsto oboljelih koji primaju antiretrovirusne ljekove smanji prisustvo virusa do mjere u kojoj se virus ne može otkriti, što poboljšava kvalitet života i smanjuje rizik od prenošenja.

Prošle godine je procijenjeno da 36,7 miliona ljudi širom svijeta žive sa HIV-om, dok oko 17 miliona njih ima pristup antiretrovirusnim ljekovima, prema podacima UN.

Na konferenciji je dogovoreno i da se broj novozaraženih HIV-om smanji na ispod 500.000 godišnje do 2020, što je znatno niže u poređenju sa 2,1 milion koliko ih je oboljelo u 2015. godini.

Zemlje UN su obećale i da će smanjiti broj smrtnih slučajeva vezanih za sidu na ispod pola miliona godišnje do 2020, sa 1,1 milion koliko ih je zabilježeno prošle godine.

Ujedinjene nacije sada treba da sakupe 13 milijardi dolara u naredne tri godine kako bi mogle da ostvare ciljeve definisane dokumentom usvojenim na kraju trodnevnog skupa, zaključuje američka agencija.

Bonus video: