Teroristički napad u centru Tel Aviva, četvoro mrtvih

Očevici su naveli da su napadači bili odjeveni kao "ortodoksni Jevreji". Policija je prvo mislila da su bila trojica napadača, ali je to kasnije odbacila, prenio je u utorak kasno uveče AP
3 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2016. 07:02h

Četiri osobe su ubijene, a šest je povrijeđeno u napadu u centru Tel Aviva, nedaleko od Ministarstva odbrane, saopštila je izraelska policija.

Komandir policije u Tel Avivu izjavio je da je riječ o terorističkom napadu koji su izvela dvojica Palestinaca sa Zapadne obale.

"Dvojica terorista su otvorila vatru na civile", rekao je komandir policije u Tel Avivu Moše Edri, dodavši da je jedan od uhvaćenih napadača prenijet u bolnicu jer je ranjen.

Policija navodi da su napadači iz jedne porodice iz sela Jata kraj Hebrona, čestog poprišta sukoba Palestinaca i izraelskih snaga bezbjednosti.

Očevici su naveli da su napadači bili odjeveni kao "ortodoksni Jevreji". Policija je prvo mislila da su bila trojica napadača, ali je to kasnije odbacila, prenio je u utorak kasno uveče AP.

Incident se dogodio u četvrti sa brojnim kafeima i restoranima u samoj blizini centralnog štaba vojske i objekta Ministarstva odbrane Izraela.

Oni su nosili odiela i siedieli u jednom restoranu prije nego što su počeli nasumice da pucaju na prolaznike.

"Bio sam u restoranu, a oni su ustali i počeli da pucaju. Prije toga su naručili nešto da jedu i ponašali se kao svaki drugi gosti. Imali su tašne, nijesu vikali ništa, samo su uzeli svoje oružje i počeli da pucaju" rekao je menadžer restorana.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je, čim se vratio iz posjete Rusiji, odmah otišao u Ministarstvo odbrane u Tel Avivu na hitan sastanak službi bezbjednosti.

Gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai izjavio je da je ova noć bila teška i rekao da se dogodio još jedan napad "u kojem su teroristi koji su očito sjedjeli u kafeu, krili oružje i onda pucali nasumice".

"Mi tražimo da javnost ostane mirna. Mi u Tel Avivu smo meta terorizma i oni pokušavaju da nam poremete život. Nastavićemo da uživamo u životu u ovom gradu i terorizam nas neće natjerati da se predamo. Tražim od svih vas da se sjutra vratite dnevnoj rutini", rekao je gradonačelnik.

Najnoviji napad je prvi nakon zatišja koje je uslijedilo poslije gotovo svakodnevnih palestinskih napada na Izraelce koji su počeli u oktobru i trajali nekoliko mjeseci, navodi Rojters.

Očevidac koji se predstavio samo kao Tomer rekao je za izraelski novinski sajt Ynet:

"Sjedjeli smo napolju kada je ispaljeno više metaka. Svi su počeli da trče. To nije bilo poput drugih terorističkih napada. Pucalo se bar jedan minut. Bilo je velike panike i rečeno nam je da uđemo u zgradu. Tamo su nas zadržali i onda došli da vide da li smo dobro. Davno nismo videlo tako nešto".

Galerija

Bonus video: