"Moj potpis ima vrijednost": Opozicija u Veneczeli traži referendum za opoziv Madura

Slogan protesta je "Moj potpis ima vrijednost". Za referendum je skupljeno 1,8 miliona potpisa, a potreban minimum da se razmatra taj predlog je 200.000
81 pregleda 0 komentar(a)
Nikolas Maduro, Foto: Reuters
Nikolas Maduro, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2016. 17:48h

Pristalice venecuelanske opozicije ponovo su danas demonstrirale zahtijevajući referendum za opoziv predsjednika Nikolasa Madura, u trenutku kada se izborni zvaničnici sastaju da odluče da li da se organizuje to glasanje.

Venecuela je u krizi podijeljena političkim ratom između parlamenta koji drži opozicija i socijalističke vlade, u klimi u kojoj je narod nezadovoljan zbog privrednog kolapsa te naftom bogate zemlje.

Pristalice koalicije "Okrugli sto za demokratsko jedinstvo" (MUD) desnog centra protestovale su danas u Karakasu i najavili da će nastaviti proteste i sjutra širom zemlje ispred kancelarija Nacionalne izborne komisije.

Slogan protesta je "Moj potpis ima vrijednost". Za referendum je skupljeno 1,8 miliona potpisa, a potreban minimum da se razmatra taj predlog je 200.000.

Portparol koalicije Hezus Torealba rekao je da oni hoće da članovi izborne komisije dok raspravljaju znaju da većina zemlje želi mirne promjene.

Opozicija je ubijeđena da su izborne vlasti bliske struji bivšeg predsjednika Uga Čavesa (1999-2013) i da žele da odugovlače da se referendum ne bi održao 2016. godine.

Pitanje datuma je važno, jer ako se referendum održi do 10. januara 2017. mogao bi da izazove nove izbore, ako bude kasnije, u najboljem slučaju mogao bi da dovede do toga da predsjednika Madura zamijeni njegov potpredsjednik.

Opozicija računa na nezadovoljstvo naroda da se izvrši pritisak na vlasti da se održi referendum.

Umorni od dugih redova u samoposlugama, od svakodnevnih prekida struje, 70 odsto Venecualanaca, po nekim anketama, žele odlazak Madura, čiji mandat ističe 2019. godine.

Ipak postoje naznake da će se otvoriti dijalog izmedu vlade i opozicije pod pokroviteljstvom međunarodnih posrednika koje predvodi bivši španski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero.

Svaka strana je odvojeno razgovarala s posrednicima u Dominikanskoj Republici.

Bonus video: