Da li je Netanjahu od francuskog tajkuna primio 1.000.000 eura ili 40.000 dolara?

Na osnovu izraelskog zakona kandidat za poslanika u Knesetu (parlamentu) ne smije da primi više od oko 3.000 dolara od jednog donatora, a kandidat za partijsko rukovodstvo ne smije da dobije više od oko 12.000 dolara
0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2016. 16:07h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu primio je 40.000 dolara, a ne milion eura, 2001. godine od francuskog tajkuna kome se u toj zemlji sudi za prevaru Arno Mimrana, saopštio je danas Netanjahuov kabinet.

Mimran je glavni osumnjičeni u slučaju velike prevare u Francuskoj i on je nedavno rekao sudu u Parizu da je dao milion eura za Netanjahuovu izbornu kampanju, što Netanjahu poriče, a izraelske vlasti provjeravaju.

Kabinet izraelskog vrhovnog tužioca saopštio je danas da provjerava svjedočenje Mimrana o finansiranju Netanjahuove izborne kampanje.

Ako je svjedočenje istinito tolika suma predstavlja narušavanje izraelskih zakona o finansiranju kampanje, navodi agencija Asošiejted pres.

Mimran i još neki drugi ljudi optuženi su za prevaru u visini od 283 miliona eura utaje poreza na promet.

"Tvrdnja da je Arno Mimran dotirao milion eura izbornoj kampanji gospodina Netanjahua je neosnovana laž. Nije bilo doprinosa Netanjahuovoj kampanji", navedeno je u saopštenju Netanjahuovog kabineta.

U saopštenju se precizira da je avgusta 2001. godine Netanjahu bio privatan građanin i da mu je Mimran dao 40.000 dolara za finansiranje javnih aktivnosti koje su uključivale pojavljivanje u medijima i mnogobrojna javna putovanja u korist države Izrael, i to je učinjeno u skladu sa zakonom.

Vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit je dao instrukcije da se provjere sumnje protiv Netanjahua podstaknute svedočenjim Mimrana, javio je izraelski TV Kanal 10.

Mimran je spomenuo tu sumu kada je ispitivan o svojim aktivnostima 2009. godine, ali nije rekao za koju kampanju je dao doprinos.

Tokom sudskog zasijedanja predsjedavajući sudskog vijeća je rekao da je isplata Netanjahuu u fajlu sa dokazima.

Na osnovu izraelskog zakona kandidat za poslanika u Knesetu (parlamentu) ne smije da primi više od oko 3.000 dolara od jednog donatora, a kandidat za partijsko rukovodstvo ne smije da dobije više od oko 12.000 dolara.

Međutim, kandidati tek od 2006. godine moraju da izvijeste državu o doprinosima, a prethodno su o tome obavještavali samo partijskog unutrašnjeg kontrolora.

Pitanje Mimranove donacije Netanjahuu postavljeno je kada je tužilac pitao zašto je 2009. godine bio deset puta u Izraelu. On je rekao da se prilikom jedne posjete sastao sa Netanjahuom.

"Finansirao sam Netanjahua u visini od jednog miliona eura. To je bilo za njegovu izbornu kampanju. Kada je 2009. godine on zaista ponovo izabran za premijera Izraela ja sam išao da se sastanem s njim", rekao je Mimran, kako prenosi izraelski list Harec.

Bonus video: