Tramp: Zaradio sam mnogo novca od posla s Gadafijem

"Došao je u našu zemlju i morao je da napravi dogovor sa mnom jer mu je bilo potrebno mjesto gdje će da odsjedne", kazao je Tramp
11 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2016. 10:42h

Vjerovatni kandidat republikanaca za predsjednika SAD Donald Tramp izjavio je da je prije više godina zaradio "mnogo novca" od poslovnog dogovora s bivšim libijskim liderom Moamerom Gadafijem, iako je u to vrijeme tvrdio da nije znao da je afrički diktator iznajmio njegovo imanje u državi Njujork.

"Ne zaboravite. Ja sam jedini. Zaradio sam mnogo novca s Gadafijem, ako se sjećate", rekao je Tramp u intervjuu za mrežu Si-Bi-Es emitovanom u nedjelju.

"Došao je u našu zemlju i morao je da napravi dogovor sa mnom jer mu je bilo potrebno mjesto gdje će da odsjedne", kazao je Tramp.

Gadafi mu je, kako je rekao, "platio bogatstvo", a da nikada nije boravio na njegovom imanju.

"To je postala vrsta velike šale", dodao je Tramp.

Republikanski kandidat je govorio o događaju 2009. godine, kada je Gadafi pokušavao da nađe mjesto gdje će postaviti svoj šator tokom posjete Njujorku, gdje je prisustvovao sjednici Generalne skupštine UN.

Pošto nije uspjela da postavi šator u Central parku na Menhetnu, na Gornjoj istočnoj strani ni u Iglvudu u Nju Džerziju, libijska vlada je zatražila dozvolu da iznajmi Trampovo imanje "Seven springs" u predgrađu Bredforda, u državi Njujork.

Gadafi nikada nije boravio na imanju, ali je njegov bijeli šator, ukrašen tapiserijama sa slikama kamila i palmi i opremljen kožnim kaučima i stolovima za kafu, svejedno privukao veliku pažnju lokalnih stanovnika i medija.

Tramp se u to vrijeme distancirao od toga, nagovještavajući da je prevaren da iznajmi svoje imanje i tvrdeći da je, koliko je on znao, dogovor napravljen s partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Dvije godine kasnije, međutim, Tramp je rekao da je "prevario" Gadafija u tom poslovnom dogovoru, jer mu je libijski lider platio za jednu noć više nego što bi od tog imanja zaradio za godinu ili dvije.

"I onda mu nisam dao da koristi imanje. To bi trebalo da radimo", izjavio je Tramp za televiziju Foks njuz 2011.

Bonus video: