Bjesne požari u Kaliforniji: Evakuisano 157.000 ljudi, naređena i evakuacija Malibua

Zbog požara koji bukte zapadno od Los Anđelesa, zatvorene su škole i univerziteti
0 komentar(a)
Kalifornija, požari, Foto: Beta-AP
Kalifornija, požari, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.11.2018. 19:10h

Zbog požara koji bjesne širom američke države Kalifornije evakuisano je 157.000 ljudi, rekao je direktor Kancelarije za vanredne situacije guvernera te američke savezne države, Mark Gilarduči, prenosi Tanjug.

Požari gore na sjeveru i jugu Kalifornije, a vatrena stihija u blizini grada Paradajs u sjevernom dijelu proširila se na skoro 285 kvadratnih kilometara, prenosi AP.

Drugi požar, koji je zahvatio područje sjeverozapadno od Los Anđelesa, zbog snažnih vjetrova se širi ka jugu, prema okeanu.

Na tom području, naređena je evakuacija cijelog gradića Malibua, mondenskog ljetovališta koje se nalazi uz obalu.

U tri velika požara koja se brzo šire Kalifornijom uništeno je nekoliko hiljada objekata.

Malibu ima oko 13.000 stanovnika duž 34 kilometara obale Pacifika na južnom kraju tog planinskog lanca.

Vatrogasno odjeljenje okruga Los Anđelesa je na Tviteru objavilo da se požar kreće ka okeanu i naglasilo da je opasnost neposredna.

Zbog požara koji bukte zapadno od Los Anđelesa, zatvorene su škole i univerziteti.

Drugi požar se proširio na jugu Kalifornije nekoliko kilometara od mjesta Tauzend Ouks, i uništio 40 kvadratnih kilometara, navode vlasti.

Vatrogasna odjeljenja okruga Los Anđeles i Ventura saopštili su da je više zgrada uništeno ili oštećeno, ali za sada se ne zna tačan broj.

Kalifornijsko odjeljenje za šume i zaštitu od požara "Kal fajer" (Cal fire) upozorilo je da je požar opasan i zatražio od stanovnika da napuste svoje domove ako to od njih vlasti zatraže.

Požar je do sada uništio desetine kuća u okrugu But gdje je proglašeno vanredno stanje.

Jak vjetar dodatno podstiče vatru koja se širila velikom brzinom i obavila mjesto Paradajs od 26.000 stanovnika, gustim dimom i pepelom. Desetine kuća su uništene, kao i jedna bolnica i beznzinska pumpa.

Galerija

Preporučujemo za Vas