Strah od doušnika izaziva paranoju: Islamska država svoje ljude baca u bačve sa kiselinom

Kao upozorenje drugima, Islamska država je izložila tijela nekoliko osumnjičenih špijuna ili koristila izuzetno svirepe tehnike ubijanja
6 komentar(a)
Islamska država, Foto: Beta
Islamska država, Foto: Beta
Ažurirano: 05.06.2016. 13:58h

Posle niza napada iz vazduha u kojima su ubijene istaknute vođe Islamske države, ta ekstremistička organizacija izvršila je veliku čistku u svojim redovima u potrazi za špijunima ili doušnicima koji su mogli da informacije o njenom kretanju daju međunarodnoj koaliciji predvođenoj SAD.

Po navodima više izvora, Islamska država je ubila 38 svojih članova od marta kada je poginuo Abu Hajdža al Tunisi, tunišanski džihadista i visoki komandant. Napadnut je dok se vozio kroz sjevernu Siriju posle naređenja da ode da predvodi tamošnje borce.

Pored desetine lidera Islamske države ubijenih u ovoj čistki, drugi su nestali u zatvorima, a mnogi pobjegli u strahu da bi mogli da budu sledeći na spisku dok ekstremistička grupa preispituje svoje redove u potrazi za špijunima, navode sirijski opozicioni aktivisti, komandanti kurdskih milicija i nekoliko iračkih obavještajnih zvaničnika kao i doušnik za iračku vladu koji je radio u Islamskoj državi.

Strah od doušnika izazvao je paranoju u redovima ekstremista Islamske države. Dovljno je da neko ima mobilni telefon ili internet vezu da podstakne sumnje.

Kao upozorenje drugima, Islamska država je izložila tijela nekoliko osumnjičenih špijuna ili koristila izuzetno svirepe tehnike ubijanja, uključjući bacanje osumnjičenih u bačve s kiselinom.

- Komandanti Islamske države ne usuđuju se da dođu iz Iraka u Siriju jer ginu u napadima iz vazduha - rekao je Babars al Talavi, opozicioni aktivista u Siriji koji prati ovu ekstremističku grupu.

U poslednjih nekoliko mjeseci američki zvaničnici rekli su da su SAD ubile niz glavnih vođa ove grupe, uključujući njenog "ministra rata" Omara al Šišanija, iračkog militanta Šakera Vuhajeba, poznatog kao Abu Vahib, kao i glavnog finansijskog zvaničnika, poznatog pod nekoliko imena uključujući Hadži Iman, Abu Ala al Afari ili Abu ali Al-Anbari.

U sjevernom iračkom gradu Mosulu, najvećem gradu na teritoriji takozvanog kalifata Islamske države koji obuhvata Siriju i Irak, niz ekstremista koji su imali položaj guvernera ili valija u provinciji, poginulo je u avio-napadima.

Kao posledica toga oni koji su imenovani na mesto guvernera traže da im se ne navode imena i ograničili su svoje kretanje, rekao je jedan irački doušnik za AP.

Irački obavještajni zvaničnici dozvolili su agenciji AP da telefonom razgovara s tim doušnikom. Čistka u redovima Islamske države događa se istovremeno dok ta grupa gubi teritoriju pod svojom kontrolom i u Siriji, i u Iraku.

U ofanizivi vlade Iraka povraćen je zapadni grad Ramadi koji je držala od Islamska država, a druga ofanziva je u toku da se povrati susjedni grad Faludža.

Šef Sirijske Opservatorije za ljudska prava, Rami Abdurahman rekao je da su borci Islamske države počeli da daju informacije međunarodnoj koaliciji o ciljevima i kretanjima zvaničnika ID-a jer im je bio potreban novac pošto im je Islamska država znatno smanjila plate posle bombarovanja naftnih postrojenja u njenim rukama ranije ove godine.

Oštećenja i gubitak važnih ruta snabdevanja Islamske države ka Turskoj su prema navodima nanijeli štetu finansiranju te ekstermističke grupe.

- Oni su pogubili desetine boraca pod optužbama da su davali informacije koaliciji ili postavljali GPS-uređaje da bi avioni gađali određenu oblast - rekao je Abdurahman, govoreći o djelovanju pripadnika Islamske države u Siriji.

Doušnik iračke vlade je rekao da je posle ubistva al Anbarija, sedam-osam zvaničnika Islamske države u Mosulu privedeno i od tada im se gubi trag.

- Islamska država se sada koncentriše na to kako da nađe doušnike jer su izgubili komandante koje je teško zamjeniti. Sada svaki komandant Islamske države ima prava da ubije osobu za koju sumnja da je doušnik koalicije - rekao je obavještajni zvaničnik u Bagdadu.

Bonus video: