Karter: Kina rizikuje podizanje zida samoizolacije

Arbitražni sud u Hagu trebalo bi uskoro da presudi u slučaju tužbe Filipina protiv Kine po pitanju Skarboroskog grebena. Peking je saopštio da neće prihvatiti presudu, kakva god ona bila
0 komentar(a)
Ešton Karter, Foto: Reuters
Ešton Karter, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2016. 11:47h

Američki ministar odbrane Ešton Karter upozorio je danas Kinu da svojim vojnim širenjem u spornim vodama Južnog Kineskog mora rizikuje da podigne "veliki zid samoizolacije".

On je naveo da će Kina, ukoliko bude nastavila sa izgradnjom na ostrvcetu u Južnom Kineskom moru, na koje pravo polažu Filipini, izazvati reakciju SAD i drugih zemalja, ali je predložio jaču bilateralnu saradnju Kine i SAD na bezbjednosti, kako bi se smanjio rizik od nepredviđenih situacija.

"Nadam se da neće doći do nove izgradnje jer će to rezultovati mjerama kako od strane SAD, tako i drugih u regionu, što će uticati na povećanje tenzija, kao i izolaciju Kine", rekao je Karter na forumu u Singapuru, kojem su prisustvovali i viši kineski vojni zvaničnici.

Kineski kontra-admiral Guang Jufej, koji se nalazi na čelu kineske Uprave za međunarodnu vojnu saradnju, odmah je uputio kritiku američkom ministru odbrane, istakavši da njegove izjave odražavaju "mentalitet hladnog rata".

Honkonški list "Saut Čajna Morning Post" je objavio da Kina planira da izgradi istureno uporište na Skarboroskom grebenu, koji se nalazi oko 230 kilometara od obale Filipina, čija ga vlast smatra svojom ekskluzivnom ekonomskom zonom.

Zvanična Manila navodi da je Kina praktično preuzela kontrolu nad tim grebanom 2012. godine, kad je tamo postavila svoja patrolna plovila i tera kineske ribare, prenosi Tanjug.

Arbitražni sud u Hagu trebalo bi uskoro da presudi u slučaju tužbe Filipina protiv Kine po pitanju Skarboroskog grebena. Peking je saopštio da neće prihvatiti presudu, kakva god ona bila.

Karter je, međutim, izjavio da SAD vide skoru presudu "kao priliku za Kinu i ostatak regiona da se ponovo obavežu na principijelnu budućnost, obnovu diplomatskog dijaloga i smanjenje tenzija".

Bonus video: