LGBT grupe: Izrael nas eksploatiše da prikrije okupaciju

LGBT aktivisti tvrde da Izrael troši naveliko kako bi sebe "ofarbao u roze" u pokušaju da povrati liberalan imidž narušen zbog okupacije palestinskih teritorija
55 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2016. 09:26h

Godišnja Parada ponosa u Tel Avivu, koja je u petak okupila oko 200.000 ljudi, događaju koji promoviše i finansira taj grad i koji privlači pažnju širom svijeta, izazavo je ovog puta nove kontroverze u izraelskom društvu i pitanje o stvarnoj namjeri iskrenosti države.

Međutim, LGBT aktivisti tvrde da Izrael troši naveliko kako bi sebe "ofarbao u roze" u pokušaju da povrati liberalan imidž narušen zbog okupacije palestinskih teritorija.

Ranije su samo propalestinski aktivisti optuživali vladu da ističe svoju reputaciju seksualno tolerantne kao dimnu zavjesu, odnosno za taktiku nazvanu pinkvošing (pinkwashing).

Prije mjesec dana objavljeno je da Ministarstvo turizma troši 11 miliona šekela (2,2 miliona eura) na reklame da privuče evropske posjetioce na paradu, prenio je Frans pres.Ta suma je 10 puta veća od one koja se godišnje daje na finansiranje LGBT udruženja.

"Trošenje 1,5 miliona šekela da se nacrta duga na avionu punom turista je smiješno", rekao je Imri Kalman, jedan od predsjedavajućih u jednoj od najvećih LGBT nevladinoj organizaciji Aguda. On je objasnio da ih je taj potez probudio.

"Konačno smo razumjeli licemerje vlade i ovog premijera koji se na engleskom hvali u inostranstvu slobodom koji uživaju homoseksualci u Izraelu, ali nikada ne izgovori tu riječ na hebrejskom kada se vrati kući", rekao je Kalman.

Poslije prijetnje aktivista da će ove godine otkazati gej paradu, zajednica je odlučila da se nagađa za veću pomoć države. Ministarstvo finansija se prećutno složilo, najavivši da će dati homoseksualnim i transrodnim grupama 11 miliona šekala, što je jednako kampanji publiciteta, u roku od tri godine.

Tolerancija prema gej populaciju u Izraelu međutim isparava van kulturne enklave poznate pod imenom "Tel Aviv mehur (bubble).

Šesnaetogodišnju djevojku Širu Banku ubio je nožem prošle godine na jerusalimaskoj paradi gej ponosa jedan ultraortodoksni Jevrejin.

Ipak Izrael se smatra progresivnim u odnosu na jednakost LGBT zajednice. Armija ove zemlje je otvorena za gej i transrodne vojnike. Istopolni brakovi se ne sklapaju u Izraelu, gdje ionako nema ni građanskog braka, ali ako se par vjenča u inostranstvu, brak se priznaje kod kuće.

Praktično napredovanje u statusu i pravnoj poziciji postignuto je kroz Vrhovni sud nakon što su zakoni o gej pravima odbačeni u parlamentu, gde ima i Jevreja i muslimana tradicionalista. U izraelskom parlamentu, Knesetu, dva poslanika otvoreno govore o svojoj seksualnoj orijentaciji.

Poslanik Amir Ohana je juče učestvovao na paradi u Tel Avivu. On je član Netanjahuove konzervativne partije. Ohana kaže da Tel Aviv jeste jedan od nekoliko gradova u svijetu gdje može da šeta sa svojim suprugom gurajući u kolicima njihove dvije bebe, a da nikoga ne iznenadi.

Fadi Kuri, mladi Arapin i LGBT aktivista, misli da je zajednica isuviše pasivna i bojkotovao je ovogodišnju paradu pozivajući poznanike Jevreje da to isto učine.

"Izrael hoće da se predstavi kao liberalna demokratija, uprkos okupaciji, tvrdeći da okolna društva, posebno Palestinci, nisu tolerantni prema seksualnim manjinama", rekao je Kuri za AFP.

On smatra da borba za ljudska prava ne može biti tako parcijalna. "Država je isti izvor povrede ljudskih prava i za LGBT zajednicu i za Palestince pod okupacijom", rekao je Kuri.

Galerija

Bonus video: