Iran pogubio biznismena zbog korupcije

Dermani je koristio fiktivne kompanije da bi kupio više od 300.000 tona bitumena, mješavine ugljovodonika koja se uglavnom kristi za proizvodnju asfalta, što je jedno od najlukrativnijih tržišta u Iranu
595 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.12.2018. 11:29h

Iran je danas pogubio biznismena poznatog kao "Sultan bitumena", optuženog za prevaru, korupciju i šverc velike količine naftnih derivata, prenijela je agencija Mizan, specijalizovana za pravosudne teme.

Hamidreza Bageri Dermani je treći pogubljeni biznismen otkako je Iran ovog ljeta pokrenuo antikorupcijsku kampanju.

On je proglašen krivim za "širenje korupcije na Zemlji", najteži zločin u Iranu, zbog pronevjere 10.000 milijardi rijala (oko 87,5 miliona eura) izvedene putem "prevare, falsifikovanja i korupcije", prenosi Mizan.

Mizan navodi da je Dermani, uhapšen u avgustu 2014, falsifikovao desetine dokumenata za nepokretnosti da bi mogao da podiže zajmove.

Sud je naveo da je biznismen imao pomoć nekadašnjeg guvernera iranske centralne banke Mahmuda Reze Havarija, osuđenog u odsustvu prošle godine nakon što je pobjegao u Kanadu usred drugog skandala o pronjeveri novca.

Dermani je, navodi Mizan, koristio fiktivne kompanije da bi kupio više od 300.000 tona bitumena, mješavine ugljovodonika koja se uglavnom kristi za proizvodnju asfalta, što je jedno od najlukrativnijih tržišta u Iranu.

Biznismen je bio optužen i za veze s poslovnim magnatom Babakom Mortezom Zandžanijem, osuđenim 2016. za pronevjeru 2,4 milijarde eura. Zandžani čeka na izvršenje smrtne kazne.

Državna televizija je danas prenijela vijest o pogubljenju Dermanija uz dokumentarnu emisiju o njegovim zločinima.

U emisiji su prikazani dokumenti koji potvrđuju da je novinarka i aktivistkinja za ženska prava Hengameh Šahidi, početkom mjeseca osuđena na više od 12 godina zatvora na osnovu nepoznatih optužbi, prošle godine pokušala da plati kauciju za Dermanija.

Iran je ove godine pretrpeo velike ekonomske gubitke zbog ponovo uvedenih američkih sankcija.

Vlasti u Teheranu zato žele da u prvi plan stave gonjenje optuženih za iskorišćavanje nestašica i fluktuacije valute i cijene zlata.

Iran ne objavljuje zvanične statistike o izvršenim smrtnim kaznama. Međutim, Amnesti internešnel je u aprilu objavio izvještaj u kom se navodi da je u 2017. Iran bio drugi po broju pogubljenja u svijetu, odmah iza Kine, sa više od 500 pogubljenih osoba.

Bonus video: