Odustajanje od nuklearnog sporazuma moglo bi da dovede do sukoba

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) nije podržala rezoluciju koju je predložila Moskva, o očuvanju Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine, kojom se zabranjuje Moskvi i Vašingtonu da postavljaju na kopnu rakete kratkog i srednjeg dometa u Evropi
426 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američko napuštanje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa moglo bi da dovede do trke u naoružanju i direktnog sukoba u više regiona u svijetu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) nije podržala rezoluciju koju je predložila Moskva, o očuvanju Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine, kojom se zabranjuje Moskvi i Vašingtonu da postavljaju na kopnu rakete kratkog i srednjeg dometa u Evropi.

"Novi udarac nanijet je globalnoj arhitekturi bezbjednosti i stabilnosti. Sada, uz propast sporazuma INF, nekoliko regiona svijeta moglo bi da bude uvučeno u trku u naoružanju ili čak u direktnu konfrontaciju", navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Vašington je ranije zaprijetio da će se povući iz sporazuma, tvrdeći da Moskva nije postupala u skladu sa njim.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u četvrtak Sjedinjene Američke Države da povećavaju rizik od izbijanja nuklearnog rata, tim što prijete da će odbaciti ključan sporazum o kontroli oružja i odbijaju da razgovaraju o drugom paktu čije važenje uskoro ističe.

Bonus video: